Eskom Holdings SOC, държавната компания, която доставя 95% от мощностите на Южна Африка, ремонтира единствената ядрена централа на континента с цел да удължи живота ѝ с поне 20 години.

Реконструкцията на на 1860-мегаватовото съоръжение Koeberg идва в момент, когато Eskom се затруднява да произведе достатъчно електроенергия, за да отговори на търсенето, и се бори да преодолее строителните проблеми и преразходи на две нови електроцентрали, работещи с въглища. Ядрената централа е един от най-евтините за експлоатация спрямо другите съоръжения на предприятието.

Koeberg "е било добре поддържано през своята 35-годишна история и следователно само относително малък брой големи компоненти изискват подмяна", заявява Eskom. "Тези замествания са приспособени така, че да съвпадат с рутинните прекъсвания за презареждане и поддръжка."

Разположен на брега на Атлантическия океан на около 27 километра (17 мили) северно от Кейптаун, първото звено на Koeberg е завършено през 1984 г., а второто - година по-късно. Заводът трябваше да бъде изведен от експлоатация през 2024 г., при условие че той работи 40 години.

Eskom заявяват, че са започнали да планират ремонта през 2010 г., вече са заделили необходимите средства и го изпълняват в няколко етапа. Вече са монтирани резервоари за съхранение на водата на един от блоковете на Koeberg, произвежда се нов корпус на реактора и се предвижда да се подменят парогенераторите на централата през 2021 година. Не е уточнено колко ще струва целият ремонт.

Съоръжението Koeberg се представя "изключително добре"до момента, осигурявайки постоянно захранване на мрежата, а разходите за поддържането му са незначителни, заявява главният изпълнителен директор на Eskom Факамани Хадебе в интервю във вторник.

Ядрените централи в други страни с подобен дизайн на Koeberg, който експлоатира реактори с вода под налягане, са получили одобрение за експлоатация в продължение на 60 години, а някои смятат да кандидатстват за допълнително продължение от 20 години, според Eskom.

Бившият южноафрикански президент Джейкъб Зума предпочита да добави 9 600 мегавата атомна енергия към националната мрежа. Тези планове бяха отхвърлени в началото на миналата година малко след като Зума се отказа от контрола на управляващата партия Африкански национален конгрес, предавайки поста на Сирил Рамафоса, който заяви, че страната не може да си съоръженията.

Отчитайки проблемите, с които Южна Африка би се сблъскала при изграждането на нови електроцентрали, работещи с въглища, или допълнителни ядрени съоръжения, разширяването на живота на Koeberg има смисъл от гледна точка на разходите и времето, казва Крис Гадомски, анализатор в Bloomberg New Energy Finance.

"Всичко в реактора с изключение на резервоара под налягане на реактора ще бъде заменено, тъй като срокът на експлоатация е удължен над 40 години", казва той.