Ядрената енергетика не предизвиква винаги добри чувства сред обществото. А когато имаме някоя по-голяма новина, в повечето случаи тя е лоша - застаряваща инфраструктура, проблемно демонтиране, нерешеният проблем с ядрените отпадъци, покачващи се разходи по изграждането на нови мощности и други. В допълнение на това напоследък чувството за неприязън се увеличава многократно покрай xитoвия миниcepиaл нa НВО "Чepнoбил", пpecъздaвaщ yжaca oт ĸaтacтpoфaтa oт 1986 гoдинa. А всички помним и другата голяма ядрена трагедия - тази във Фукушима.

И въпреки всичко това светът продължава да търси начини да намали зависимостта си от изкопаеми горива в отговор на климатичните изменения. И колкото и да си го повтаряме, че ядрената енергетика не е решение, толкова повече изглежда, че с нулевите си вредни емисии тя може и да бъде същевременно и най-добрата алтернатива на изкопаемото гориво.

До това мнение стигат и експертите в доклада на Междуправителствения панел за изменението на климата (Intergovernmental Panel on Climate Change), разглеждащ различните начини, по които човечеството би могло да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий до 2050 година. В повечето сценарии в документа се предвижда увеличаване на ядрените мощности в световен мащаб.

Миналата година глобалното производство на ядрена енергия достигна нивата си преди може би най-тежката авария - тази във Фукушима. Това се дължи на добавените капацитети в Китай, както и на това, че Япония рестартира четири реактора.

В момента в света функционират общо 449 реактора, които доставят около 11% от световната енергия, пише Сабина Роуз от Световния икономически форум. Следва да проследим къде са разположени тези реактори.

Защо светът има нужда от повече ядрени мощности?

Защо светът има нужда от повече ядрени мощности?

Над 20 нови ядрени реактора трябва да бъдат пуснати преди 2020 година

Първите пет

САЩ разполагат с най-голям брой работещи ядрени реактори на планетата - цели 96 броя. Заедно те имат капацитет от 97 565 мегавата, а данни за 2018 година показват, че ядрената енергия е представлявала около 20% от цялостното производството на електроенергия в най-голямата икономика в света.

Франция е на второ място в класацията - дом на 58 ядрени реактора, които произвеждат около 75% от електроенергията на страната. От страната обаче имат намерението да "стопят" процентът до 50% до 2025 година, като планът включва останалата част от електроенергията да се произвежда от възобновяеми източници.

След това е челната петица се нареждат Китай с 48 ядрени реактора, Япония с 37, а в Русия мощностите са 36.

На графиката са представени страните с най-много ядрени реактори в света. Със своите 2 действащи реактора в АЕЦ "Козлодуй" България се нарежда на 16-а позиция в класацията заедно с държави като Бразилия, Мексико, Румъния и Южна Корея.

Снимка 452230

Източник: Bloomberg

Бъдещето на ядрената енергия

Към момента в света се изграждат над 50 нови реактора, от които най-много в Китай. Разглежда се и хипотетичното изграждане на още десетки реактори. Междувременно много страни се подготвят за спирането на мощности.

И все пак усилията на Япония за намаляването на ефекта от радиоактивното замърсяване, причинено при авария във Фукушима, навлизат в осмата си година. Въпреки тези усилия, много анализатори и учени се обединяват около мнението, че аварията там имаше катастрофални последствия, които засегнаха огромна част от водите на световния океан. Следователно изглежда, че ядрената енергетика се нуждае от почистване на репутацията си.

Според индустриалното звено на Световната ядрена асоциация ядрената енергия е безопасно средство за производство на електроенергия. Рискът от аварии в централите като цяло е много малък, а защитите и технологиите непрекъснато се подобряват, което прави сектора още по-стабилен, допълват от организацията.

Дебатът за бъдещето на ядрената енергетика и мястото на "американския Чернобил" в него

Дебатът за бъдещето на ядрената енергетика и мястото на "американския Чернобил" в него

Всичко започва с повреда на просто една помпа

И докато индустрията иска да изчисти името си, то кампаниите срещу ядрената енергетика печелят все повече привърженици заради непрекъснатите проблеми около изхвърлянето на "мръсните" отпадъци и нарастващи разходи при изграждането на нови мощности. Според тях всички тези средства могат да бъдат вложени в възобновяеми източници, при които рискът всъщност ще е нулев.

Въпреки всичко казано, ядрената карта на света се променя ежегодно. Донякъде се наблюдава тенденцията, че страните, които имат по-големи икономики и развити възобновяеми източници на електроенергия започват да се отказват от ядреното си наследство. Други, предимно по-бедни страни и такива с ограничени източници проучват изграждането на първите си ядрени мощности. Изглежда, че изходът от този дебат не е скоро. Дотогава гледаме картата.

Ето и хипервръзка на карта на света, на която са показани всички изключени, работещи понастоящем и бъдещи ядрени централи, както и броят на техните реактори.

Намаляването на въглеродните емисии е невъзможно без нови ядрени мощности

Намаляването на въглеродните емисии е невъзможно без нови ядрени мощности

Коментира директорът на Международната агенция за атомна енергия Корнел Феруца