Новата Европейска зелена сделка предвижда намаляване на въглеродните емисии с 55% до 2030 година и пълното им неутрализиране до 2050 година. И за постигането на тази цел от Европейския парламент не изключват по-значително използване на електроенергия от ядрени централи. Това от своя страна би било добра новина за Русия.

"Европейският парламент вярва, че ядрената енергия може да играе роля за постигането на климатичните цели, тъй като при нея не се отделят парникови газове, а също така тя може да осигури значителна част от необходимата електроенергия в Европа", посочват властите в Брюксел.

Към момента в страните от Европейския съюз (ЕС) има активни 126 ядрени централи, които допринасят за около 50% от нисковъглеродното производство на ток и така спестяват 700 милиона тона въглероден диоксид на година.

И докато ядрената енергия е добра алтернатива, то ако Европа заложи по-сериозно на нея, това ще бъде повече от добра новина за Русия. Държавната "Росатом" от години гледа към пазарите в Източна Европа като добра възможност за растеж, пише сайтът Emerging Europe.

Сергей Маргелов, който е директор на компанията за Централна Европа, посочва, че използването на ядрена енергия има редица предимства.

"При недостига на хидроенергийни ресурси ядрената енергия е единственият източник на надеждно нисковъглеродно производство на енергия", посочва той.

"Възобновяемите източници на енергия зависят от метеорологичните условия. Регионът на ЦИЕ има традиция в производството на ядрена енергия и е готов да разшири капацитета си в тази посока, като в допълнение това е най-рентабилният начин за постигане на заложените климатични цели", допълва Маргелов.

Той посочва като пряк икономически ефект създаването на работни места с изграждането на нови централи. По неговите изчисления АЕЦ с мощност от 1000 мегавата може да осигурява работа за 500 души по време на експлоатационния си живот от 60 години. В хода на изграждането могат да бъдат създадени между 2000 и 3000 работни места.

В момента в региона има 41 ядрени централи, като "Росатом" развива дейност в четири държави - Унгария, Чехия, Словакия и България. В момента държавното дружество работи по изграждането на две нови АЕЦ в Беларус и една в Унгария.

Маргелов допълва, че нови проекти се очакват и в България, както и в Чехия. "Ние потвърдихме интереса си за съживяването на проекта "Белене" в България. Вероятно ще кандидатстваме за участие и в нов ядрен проект в Чехия", завършва той.