Цените на петрола във вторник са слабо подвижни, ръстът на добива в САЩ отново привлече вниманието на пазара.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent поскъпнаха с 0,10 процента до $62,28 за барел. Вчерашната сесия завърши с 50 цента поевтиняване при цена 62,22 долара за барел.

Контрактите за американския еталон WTI в същото време се търгуват по $56,44 за барел, В понеделник този сорт петрол поевтиня с 29 цента до 56,42 долара за барел.

Повишаването на сондажната активност и добива на суровината в САЩ остават основен противовес на усилията на участниците в пакта ОПЕК+ да ограничат производството и да стабилизират цените на по-високо ниво.

Управлението за енергийна информация на САЩ (EIA) прогнозира, че добивът на петрол в страната ще се увеличи до 9,2 милиона барела на денонощие през тази година, а през 2018-а ще достигне рекордното равнище 10,0 милиона барела.

Министрите от ОПЕК и тези от страните, участващи в споразумението, но невлизащи в картела ще се съберат във Виена на 30 ноември, за ад обсъдят понататъшната си политика. Сред участниците на пазара се затвърждава убеждението, че споразумението за съкращаване на долива ще бъде продължено до края на 2018 година. Макара готовността на някои страни да отидат на такава крачка като преди поражда съмнение.

Ако участниците в пакта ОПЕК+ се договорят за неговото продължаване, то през третото тримесечие на следващата година излишъкът в запасите ще превишава средногодишния им размер само с 50 млн. барела, при 140 милиона барела в момента. А цените на суровината ще се качат до нивото 65-70 долара за барел, отбелязват анализатори, цитирани от Reuters.