Правителството на Румъния избра погрешния момент да обърне поглед от икономиката, коментира Bloomberg. Балканската страна приоритизира спорни поправки на съдебната система в момент, в който икономическия ѝ растеж се отклонява и е напът да загуби титлата "най-бързия в Европа". Изданието посочва, че страната рискува да ядоса компаниите, които вече са нервни заради обръкващата данъчна реформа от миналата година.

"Реформата рискува да увреди бизнес средата в Румъния за следващите години", казва Тициана Папа, анализатор в BMI Research, подразеление на Fitch Group. По думите му, поправките в съдебните закони "представляват значителна пречка пред инвеститорската увереност и пред икономическото бъдеще на страната".

А именно инвестициите на бизнеса в момента са твърде важни за Румъния, която има нужда да компенсира с нещо намаляващите потребителски харчове, които подпомогнаха икономическия растеж, достигнал 8,8 процента. Управляващата Социал демократическа партия насочва правителствените разходи към намаляване на данъците и повишаване на заплатите на държавните служители и частният сектор все по-малко има желание да инвестира.

"Малко вероятно е публичните инвестиции да компенсират очакваното намаление на потреблението", казва Киприян Даскалу, икономист в ING Bank NV. Той смята прогнозата за 5% ръст на БВП през 2018 г. за "оптимистична".

Валентин Лазеа, икономист в централната банка, припомня още, че Румъния е сред най-уязвимите при икономически трудности заради растящия дефицит, който вече доближава максимално позволените в ЕС 3 процента от БВП.

Съдебната реформа ще даде на Социал демократите повече власт при разследванията за подкупи, след като прокурорите в страната заключиха стотици официални лица, както и обвиниха и продължават да разследват лидера на партията Ливиу Драгнеа.

S&P Global Ratings отчете, че продължаващите скандали отнемат вниманието на правителството от реформи, които могат да повишат потенциала на икономиката в дългосрочен план.