Румъния е загубила 3,4 милиона граждани, емигрирали през 15-те години до 2017 г. - повече хора от която и да било друга страна по света, която не е във война, според ООН. Прогнозите, публикувани през март, казват, че икономическите последици от напускането им ще се влошат, информира Bloomberg.

Повече румънци живеят в други държави от ЕС, отколкото всяка друга националност от блока - около 3 милиона, сочат данни на Евростат от този месец. Повечето са привлечени към по-богати западноевропейски страни като Германия и Великобритания, където заплатите са по-високи, а общностите на диаспората са набъбнали. Дори Brexit не е притъпил наплива към Великобритания.

Големите увеличения на заплатите в Румъния не се отразяват на разполагаемия доход

Големите увеличения на заплатите в Румъния не се отразяват на разполагаемия доход

Заплатите в страната свършват най-бързо в месеца, спестяванията са най-малко, но гражданите ще се пенсионират рано.

Подобно на голяма част от Източна Европа, изселването на Румъния доведе до недостиг на работна ръка, който се влошава от дългосрочния демографски спад. Страната се нуждае от това работниците ѝ да се върнат у дома бързо.

"Натискът на пазара на труда се увеличава", заявява работодателската асоциация Concordia в доклад от март, в който се предвижда недостиг на повече от половин милион души до 2023 г.

"Необходимостта от политики, които да са насочени към завръщането на заминалите румънци, работещи в чужбина се изостря."

Румъния се изправя пред недостиг от 500 000 работещи

Румъния се изправя пред недостиг от 500 000 работещи

Броят на пенсионерите настига този на работещите

На пръв поглед някои инициативи на правителството вече изглеждат благоприятни: минималната работна заплата многократно се повишава, както и заплатите на работниците в публичния сектор. Но усилията на управляващите партии да облекчат наказанията за корупция не помагат. Нито пък нарастващото напрежение в ЕС и неравностойните условия при здравеопазване и инфраструктура.

Истинската заплаха всъщност е, че паническото бягство отново ще се повтори. Правителството заявява този месец , че е притеснено, че потомците на румънци, които вече работят в чужбина, ще последват стъпките им, след като станат достатъчно възрастни.

Румъния обеща промени в спорния "данък алчност"

Румъния обеща промени в спорния "данък алчност"

Разговорите започват тази седмица

"Броят на децата, оставени от родителите, които отидоха да намерят работа в чужбина, е тревожно висок, а социалната сигурност не е достатъчна, за да им помогне", казва президентът Клаус Йоханис. - Има поговорка, че е необходимо село, за да се отгледа дете. Наистина, ние се нуждаем от цялата общност, за да подкрепим тези деца."