Румъния планира да коригира спорния нов данък, който срина местния капиталов пазар, предизвика критика от централната банка и заплаши кредитния рейтинг на страната, пише Bloomberg.

Правителството ще одобри поправки с т. нар. "данък алчност", наложен върху банките, заяви премиерът Виорика Дънчила, без да даде подробности. По-рано в понеделник министърът на финансите намекна, че държавният дълг и някои заеми могат да бъдат освободени от налога.

Кабинетът разтърси компании, инвеститори и обществото с промени, насочени към намаляване на бюджетния дефицит. Първоначални прогнози показаха, че данъкът ще донесе $2,4 милиарда допълнителни приходи за бюджета през 2019 година. Мерките включват 0,3 процента данък върху активите на банките на тримесечие, както и 2 процента от приходите на енергийните компании и 3 процента върху оборота на телекомите. Промени, насочени към пенсионните фондове, вече накараха дружествата да се замислят за напускане на страната. А други, част от същия пакет, спряха планирания добив на газ и петрол от OMV Petrom.

Един от основните проблеми е как новият данък ще се отрази на държавния дълг, държан от банките.

"Планираме тази седмица да започнем разговори с представители на пенсионните фондове, енергийните компании и телеком индустрията", казва Дънчила.Данъкът е и сред причините S&P Global Ratings да намали прогнозата за Румъния от стабилна на негативна. Към момента оценката е BBB-, най-ниската инвестиционна от S&P.

По-рано министърът на финансите заяви, че данъкът върху активите няма да засяга държавния дълг, както и заемите за малки и средни предприятия и заемите за инвестиции.