Румънските акции се сринаха в сряда, а доходността по държавните облигации подскочиха с най-много за последните три години, след като правителството представи изненадващи мерки, с които цели да намали бюджетния дефицит, като събере нови 10 милиарда леи ($2,5 милиарда) допълнителни приходи, включително чрез налог върху доминираната от чуждестранни играчи банкова индустрия.

Изправени пред финансов недостиг и опасност от нарушаване на правилата на Европейския съюз, властите представиха пакет мерки, описан като "смел", за да повишат приходите. Този план въвежда нови налози върху енергийните и телекомуникационни компании, слагат таван на цените на природния газ и може да съживят спорния въпрос за промяна на пенсионната система.

Предложенията пратиха букурещкия BET Index с 8,80 процента надолу, най-много от 2011 година насам.

Доходността по 10-годишните правителствени облигации подскочиха с 31 базисни пункта до 5,08 процента, движейки се към най-голямото дневно увеличение от юни 2015 г. Леята, която обикновено се търгува с малки граници срещу еврото, поевтиня с 0,2 процента.

Повишаването на данъците, ако промените бъдат приети, ще изтрият ползите от политиката на управляващите социалдемократи, като например неколкократното увеличение на държавните заплати, което отслаби фискалната позиция.

Румъния вече е 9-та в ЕС по размер на БВП изчислено по паритета на покупателната способност

Румъния вече е 9-та по покупателна способност в ЕС

Северната ни съседка се нарежда преди държави като Австрия и Швеция