Седемте частни пенсионни фонда, които оперират в Румъния, са готови да излязат от местния пазар заради последните законодателни промени, засягащи бизнеса им. Това твърди главният икономист на централната банка на страната Валентин Лазеа, цитиран от местните онлайн издания Business Review и Mediafax.ro.

"По-голямата част от частните пенсионни фондове в Румъния, ако не и всички седем от тях, искат да излязат от страната или сериозно обмислят подобна стъпка, тъй като условията на пазара изглеждат особено тежки и им струват големи финансови усилия на фона на несъществуваща печалба", посочва той.

В края на миналата година правителството в северната ни съседка одобри законодателни промени, според които до края на 2019 година фондовете ще трябва да увеличат своя капитал с 3,55 милиарда леи или 760 милиона евро, за да продължат да оперират на местния пазар. Това показват изчисления на местния орган за финансов контрол (ASF).

До края на юни месец техният общ капитал трябва да нарасне с 1,6 милиарда леи и с 3,55 милиарда леи към края на декември.

Законодателните изменения предвиждат още таксите на фондовете да бъдат намалени, а на гражданите да бъде дадено право да преместят партидите си от втория стълб в публичния пенсионен фонд. Експертите от ASF обаче смятат, че малко румънци биха предприели подобно решение.

Въпреки това евентуалните загуби за седемте фонда, до които ще доведат промените, са изчислявани на между 43,4 и 50,4 милиона леи.

Румъния национализира пенсиите, за да попълни дупката в бюджета си

Румъния национализира пенсиите, за да попълни дупката в бюджета си

Правителството обсъжда вариант да спре плащанията към втория стълб

В Румъния дейност развиват NN, Allianz, Aegon, BCR, BRD, Generali и Metropolitan.

Според данните на ASF, към 31 януари 2019 година те управляват активи на обща стойност от 48 милиарда румънски леи или 10,5 милиарда евро. Те са нараснали със 17,1% в сравнение с януари 2018 година.

Близо 63% от общата сума е вложена в държавни ценни книжа, 19,35% - в акции, а останалите 7,8% са разпределени в банкови сметки.

Гласуваните в края на миналата година промени са само част от редица изменения в областта на пенсионната система, които Букурещ прие в последно време. По-рано през 2018 година правителството намали дела на вноската за задължително допълнително пенсионно осигуряване от 5,1% до 3,75% от брутния доход.

Малко след това се появиха и твърдения, че властите в Румъния може допълнително да намалят този дял или да го поставят на нулево ниво в следващите месеци.

Идеята на Румъния да спре плащанията към пенсионните фондове срина местната борса

Идеята на Румъния да спре плащанията към пенсионните фондове срина местната борса

Индексът BET загуби натрупания си ръст от началото на годината