Само с един свой (потенциален) ход румънското правителство успя да уплаши инвеститорите на местната борса и да повлече надолу най-важният индекс на нея, в който влизат 13-те най-големи компании на румънския капиталов пазар.

Спорната идея на управляващите в Букурещ да спрат плащанията към втория пенсионен стълб и частните пенсионни фондове за срок от 6 месеца, която изтече в медии в края на миналия месец, доведе до сериозен трус на румънската борса. Плановете на правителството са със спестените пари да закърпят дупки в бюджета, но според мнозина експерти това е крачка към национализирането на парите за втора пенсия.

Основният индекс BET е загубил 7.3% от стойността си през месец май, като е паднал на нивото си от февруари. До преди разкриването на правителствените намерения индексът беше във възходящ тренд, прекъснат от опасенията на инвеститорите за държавна намеса в частните фондове, пише изданието Romania Insider.

Снимка 363062

Причината затова е, че пенсионните фондове са един от основните инвеститори на местната борса и прекъсването на вноските към тях означава и риск за капиталовложения. По информация на румънския финансов орган към края на 2017 година местните пенсионни фондове управляват активи на стойност 8.55 милиарда евро.

"Силният пазарен ръст от началото на годината успя да задържи борсата в Букурещ в положителната територия през последните пет месеца. Местният капиталов пазар показа, че му липсва дълбочина, тъй като месец май донесе вълна от едновременно вътрешни и външни несигурности, което доведе до буря в местната инвеститорска общност", коментира изпълнителният директор на борсата, цитиран от местното издание Romania Insider.

Силният трус на румънската борса показва колко са уязвими пазарите в региона на непредсказуеми политически решения. Според данни от направените миналата година стрес тестове на пенсионните фондове в България 45% от всички средства в тях са инвестирани в страната, а голяма част от тях - на местната борса.

Румъния национализира пенсиите, за да попълни дупката в бюджета си

Румъния национализира пенсиите, за да попълни дупката в бюджета си

Правителството обсъжда вариант да спре плащанията към втория стълб