В съседна Румъния последните дни се оказаха доста напрегнати за правителството. Причина за това стана информация, изтекла в местните медии, за готвени промени, които да спрат изплащането на вноските за задължително допълнително пенсионно осигуряване от държавата към частните фондове.

Според информацията правителството обсъжда възможността да спре плащането на тези вноски към фондовете за период от шест месеца от 1 юли. Целта е със събраните пари да бъдат покрити растящите дупки в държавния бюджет, пише сайтът Emerging Europe.

Подобно на системата в България, в Румъния вноските за пенсионно осигуряване се изплащат от работодателите към държавата, а след това втората разпределя вноските за допълнително задължително осигуряване към т.нар. втори стълб.

Излизането "на светло" на тези планове разбуни духовете в страната, като много хора изразиха притеснение, че тази стъпка е прелюдия към национализиране на пенсионните фондове. Букурещ обсъждаше подобна идея още през 2013 година.

С незабавна реакция по случая излезе румънският президент Клаус Йоханис.

"Не може да се играе с такава сериозна тема по този начин. Това са пари, които хората са внесли в пенсионните фондове и не могат да бъдат пипани. Правителството трябва незабавно да изясни какви точно намерения има за използването на тези пари", коментира държавният глава в официална позиция.

От правителството отхвърлят твърденията, че е била обсъждана идея за премахването на втория пенсионен стълб. "Това предложение беше представено от комисия и ние не се съгласихме с него", заяви от своя страна румънският министър председател Виорика Данчила.

Към момента седем милиона румънци плащат своите вноски към втория стълб, които са в размер на 3,75% от техния брутен доход, като това изискване влезе в сила през 2008 година. Правителството е това, което превежда тези плащания на фондовете.

През 2018 година обаче кабинетът в Букурещ взе решение за намаляване на дела на вноската към тях от 5,1% до 3,75%. Според румънските медии с новото предложение този дял би бил намален до 0.

Идеята за национализация на частните пенсионни фондове не е чужда и у нас. През 2014 година се появи информация, че финансовият министър Владислав Горанов и тогавашният шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев са обсъждали идеята за пренасочване на част от вноските от фондовете към държавната хазна.

По-късно Горанов излезе с предложение за прехвърляне на парите от универсалните фондове към Националния осигурителен институт (НОИ).

През 2016 година пък се появи идеята за създаване на общ пул, в който да бъдат насочени парите от индивидуалните партиди на осигурените след навършването на пенсионна възраст. По-конкретно идеята беше тези средства да бъдат "наливани" в обща сметка, от която след това да се плаща втората пенсия на осигуряващите се.