Ембаргото върху руския петрол, което влезе в сила от 5 декември, няма да засегне Румъния, защото петролните компании в страната са намерили алтернативни ресурси и вече не внасят руски петрол. Това заяви министърът на енергетиката Вирджил Попеску, цитиран от местните медии.

"Ние не бездействахме в очакване на 5 декември, а проведохме няколко дискусии с петролните компании и от миналата седмица всички рафинерии в Румъния преработват само неруски петрол. Така че, Румъния е независима от руския петрол", заяви Попеску.

Ембарго притиска Москва да "ухажва" почти всеки, желаещ да купи петрола й

Ембарго притиска Москва да "ухажва" почти всеки, желаещ да купи петрола й

През декември ще настъпи пълно петролно ембарго

Основен производител на горива и нефтопродукти в Румъния е рафинерията "Петромидия", която е разположена на брега на Черно море, в близост до пристанището Констанца. Тя е собственост на "КазМунайГаз Интернешънъл Груп", която е 100% собственост на казахстанската нефтена и газова компания "КазМунайГаз".

Румъния подкрепя и поставянето на таван на цената на руския природен газ, който се внася в ЕС.

За разлика от България, северната ни съседка не е договаряла изключение от петролното ембарго за вноса на руски суров нефт за преработка.

За разлика от Румъния, Великобритания продължава да купува петрол от Русия, само че го прави през трети страни. Тази информация беше оповестена наскоро в статия на британския вестник The Sunday Times.

Както се уточнява в там, след началото на военните действия в Украйна, в британски пристанища са пристигнали общо 39 танкера с руски петрол на обща стойност над £200 милиона. Товарът обаче е деклариран като внос от други страни.

България и Румъния с общ проект за два ВЕЦ-а на Дунав

България и Румъния с общ проект за два ВЕЦ-а на Дунав

Предстои подписване на меморандум за сътрудничество