България и Румъния обсъждат възможността да изградят съвместно две водноелектрически централи на река Дунав. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов след среща с румънския му колега Върджил-Даниел Попеску.

Двамата участваха в международния Първи министерски енергиен диалог - Атина 2022, организиран от гръцкия министър на енергетиката и околната среда Костас Скрекас, съобщава Министерството на енергетиката.

Предстои подписване на меморандум за сътрудничество по тези проекти и детайлни проучвания за тяхната реализация, пише в съобщението.

"България ще продължи да има ключова роля в енергийните проекти в региона и да бъде в центъра на взаимодействие", заяви Росен Христов.

Сърбия инвестира до €700 милиона в нова ВЕЦ

Сърбия инвестира до €700 милиона в нова ВЕЦ

Тя трябва да заработи до 2025-а година

Той подчерта, че фокусът на страната ни е върху активното участие на България в регионалните енергийни инфраструктурни проекти, внедряване на нови технологии, увеличаване на дела на зелената енергия, в това число геотермалната, както и възможностите за съхранение.

"Такива електроцентрали има в Австрия, както и двустранни - в Сърбия и Румъния. Крайно време е България да се възползва от този природен ресурс. Освен това по този начин получаваме и два нови моста над река Дунав", допълни Христов.

Предстои подписване на меморандум за сътрудничество по тези проекти и детайлни проучвания за тяхната реализация и за финансовото изражение на такава инвестиция.

Израелската Nofar Energy ще инвестира над €300 милиона във ВЕИ в Румъния

Израелска компания иска да инвестира над €300 милиона във възобновяемата енергия на Румъния

Това е най-голямата инвестиция във възобновяемата енергия на страната