Израелската компания Nofar Energy се стреми да развие мащабни проекти за вятърна и слънчева енергия в Румъния в инвестиции за над €300 милиона, съобщава SeeNews. Това е най-скъпият подобен проект в северната ни съседка и той трябва да се осъществи през следващите две години.

"Имаме необходимите финансови ресурси и нашите акционери са много отворени за инвестиции в Румъния", заяви изпълнителният директор на Nofar Energy Romania Фави Стелиан.

От компанията обявиха още, че наскоро са подписали договор на стойност €130 милиона за фотоволтаичен проект от 169 MWp в Иепурещ, окръг Гюргево, който трябва да бъде готов през първата половина на 2023 година. Проектът най-вероятно ще бъде удължен до 400 MWp, в зависимост от за техническите условия на националната електропреносна мрежа.

MAS Real Estate ще придобие 6 търговски центъра в Румъния за €320 милиона

Собственикът на 2 мола у нас ще придобие 6 търговски центъра в Румъния за €320 милиона

През 2017 година компанията придоби моловете в Бургас и Стара Загора

"Това е може би най-голямата инвестиция във възобновяема енергия близо до Букурещ и в Румъния като цяло", подчерта Стелиан, добавяйки, че Nofar ще продължи да експлоатира всички електроцентрали след изграждането на проектите в портфолиото си.

Nofar навлезе на румънския пазар през 2021 година и скоро след това закупи фотоволтаичен проект от 155 MWp в Ратещи, окръг Арджеш, заедно с партньора си Ecoenergy за €98 милиона.

Основана през 2011 година, Nofar Energy е листвана на фондовата борса в Тел Авив. Специализирана е в разработването, експлоатацията и поддръжката на фотоволтаични централи и вятърни паркове. Дейностите на компанията включват наземни слънчеви проекти, плаващи слънчеви панели във водни резервоари, слънчеви проекти на покриви, както и за съхранение на електроенергия.

Румъния купува 12 влака на водород за €1 милиард

Румъния купува 12 влака на водород за €1 милиард

Те ще се използват за обслужване на маршрутите, които все още не са електрифицирани