Допълнителните празници, на които руснаците почиваха, струват на икономиката над $5 млрд., казват анализатори пред The Moscow Times. Парламентът в страната наскоро обяви още два почивни дни: 24 юни, на който ще бъдат чествани 75 г. от края на Втората световна война, както и 1 юли, който бе последният ден от продължилия седмица вот по конституционните реформи.

И без допълнителните празници руската икономика вече навлезе в остра рецесия и загуби две години растеж заради пандемията. Новите почивни дни - и двата в средата на седмицата - накараха руската икономика да спре почти напълно: и то точно в момента, в който страната започна да се възстановява от мерките срещу пандемията, които спряха почти всички икономически дейности през април и май.

Русия вече е един от световните лидери, когато става въпрос за почивни дни, според икономистът Владимир Миклашевски. "Това струва скъпо на икономическия растеж на Русия и потенциала за увеличаване на състоянието на гражданите", казва той. И допълва, че през еднодневните празници БВП намалява наполовина - или 300 млрд. рубли ($8,5 млрд.) за двата дни. Ако празниците бяха в "нормална" година, загубата можеше и да е двойно по-висока. Хели Симола, старши икономист в Institute for Economies in Transition към Банката на Финландия, изчислява загубите на 0,4% от годишната икономика на Русия - или $6,8 млрд. Дмитрий Долгин, главен икономист за Русия в ING, смята, че щетите са по-малки: около $3,4 млрд. до $5,1 млрд.

Скорошно предложение за намаляване на националните празници от осем на три бе отхвърлено от парламента през юни.МВФ прогнозира, че руската икономика ще се свие с 6,6% през 2020 г., или около $100 млрд.