Техническите процедури за газопровода "Северен поток" не могат да бъдат завършени поради санкциите, наложени на Русия заради войната ѝ срещу Украйна.

Това е заявил пред британския в. "Таймс" първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.

Полянски твърди, че техническите процедури за газопровода "Северен поток" не могат да бъдат завършени поради ограничения, наложени, наред с другото, от ЕС и Обединеното кралство.

"Що се отнася до настоящата ситуация със "Северен поток", смятам, че вече беше подробно обяснено, че има определени технически процедури, които трябва да бъдат завършени с оборудване за "Северен поток", а това не може да бъде направено заради наложените срещу Русия санкции", каза той.

Припомняме, че Канада направи изключение от санкциите срещу Русия и прехвърли турбина Siemens на Германия за "Северен поток-1".

Оборудването е собственост на ПАО "Газпром" и е било на ремонт в Монреал. Канада забави прехвърлянето на турбината след по-ранни ограничения, но турбината е вече прехвърлена за временно съхранение в Германия. В същото време "Газпром" заяви, че се твърди, че не може да получи газовата турбина за "Северен поток".

Германският канцлер Олаф Шолц обвини Русия, че използва като претекст ремонта на турбината, за да манипулира пазара на газ в Европа. Миналата седмица Шолц заяви, че турбината може да бъде използвана по всяко време и да бъде доставена, но на практика "Газпром" я отказва.

На 27 юли стана ясно, че Русия е намалила значително доставките на газ за Европа по газопровода "Северен поток 1" и в момента работи на 20% от капацитета си. Като причина бе посочено спирането на друга турбина поради "неизправност".

В същото време от Иран, където се намираше на първото си и до този момент единствено външнополитическо посещение от началото на войната в Украйна, руският президент Владимир Путин поиска пускането на втората тръба към Германия "Северен поток 2", която е изградена и минала техническите тестове, но проектът бе замразен именно заради агресията на Кремъл.