Русия се готви за по-високи цени като резултат от спада на обменния курс на рублата. Очаква се инфлацията да се покачи над целта на централната банка от 4 процента до края на годината, обръщайки периода на по-скромно покачване на цените и слагайки край на плановете на гуверньора Елвира Набиулина да намали лихвите, пише The Moscow Times.

Прогнозата за потвърждава от Министерство на икономиката: "Взимайки предвид волатилността на валутния пазар, ускоряването на инфлацията от сегашното ниско ниво може да започне по-рано от очакваното".

През последните 12 месеца инфлацията забави темп наполовина, като през февруари повишението на цените на годишна база бе едва 2,3 процента. Очакваше се централната банка да намали лихвите. Икономисти обаче казват, че това се няма да се случи, а следващият ход по-скоро може да бъде тяхното повишаване.

Русия ще бърка в суверенния си фонд, за да се справи с ниските цени на петрола

Русия ще бърка в суверенния си фонд, за да се справи с ниските цени на петрола

Москва явно няма намерение да се завърне на масата за преговори

Ключовият фактор е отношенията между цените на петрола, рублата и инфлацията. Над една трета от държавния бюджет на Русия идва от приходи от продажбите на енергия, а валутата бързо отговаря при промени в цените на петрола.

Когато петролът падне под $42,20 - цената, при която Русия започва да продава чуждестранните си резерви, за да подкрепи валутата - рублата се обезценява и инфлацията може да се повиши бързо, казват икономисти.

Дмитрий Долгин от ING изчислява, че при всеки 10% спад в стойността на рублата, инфлацията се повишава с 0,3-0,5 пр. п. В момента руската валута е с 15% по-евтина спрямо долара от нивата от началото на годината.

Ако цените на петрола се задържат около $40 за барел, Renaissance Capital очаква инфлацията да достигне 4 процента тази година, колкото е и целта на централната банка. При цена от $30 обаче, цените ще се повишат с 6% и централната банка ще трябва да повиши лихвите. При $25 - инфлацията може да достигне 8%.

Специалистите с най-високите и с най-ниските заплати в Русия

Специалистите с най-високите и с най-ниските заплати в Русия

За 10 години те са се увеличили 2,5 пъти в частния и 2,6 пъти в публичния сектор