Въпреки че петролът се срина и падна до нива около $30 за барел от сорта брент, Русия явно няма намерение да се връща на масата за преговори със Саудитска Арабия и се готви за продължителен период на по-ниски цени на "черното злато", пише Bloombreg.

Изявление на централната банка посочва, че страната може да бръкне в суверенния си фонд, в момента оценяван на $150 млрд., за да купува рубли, след като ценовата война свали валутата до най-ниското ѝ ниво от четири години насам.

Централната банка ще спре покупките на чуждестранна валута. Ако цената на петрола остане под $42,40 (нивото, при което бюджетът на Русия постига баланс), банката може и да започне да продава чуждестранна валута.

Резервите на Русия във фонда, в който се вливат приходи от продажбата на петрол, достигат $150 млрд., което е "достатъчно да покрие изгубените приходи, ако цената на петрола падне до между $25 и $30 за период от между 6 и 10 години", заявява Министерство на финансите.

Петролът от сорта брент се срина с почти една трета до $31 в понеделник, а Goldman Sachs Inc. предупреди за очакван спад и под $30. В офшорната търговия рублата падна до най-ниското си ниво срещу долара от 4 години насам - 74,7815 за един щатски долар. Местната търговия е затворена заради национален празник.

Според законите в Русия, всички приходи от петрол и газ над нивото от $42,40 отиват във фонда.

По-слабата рубла може да компенсира част от отрицателния ефект от по-ниските цени на горивата, но може да има и нежелани инфлационни последици, според Пьотр Матис, стратег в Rabobank в Лондон.