Цените на петрола се стабилизират в четвъртък след съществения им ръст преди това, породен от рязкото съкращаване на запасите от суровината в САЩ.

Стойността на февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта е $62,94 за барел, спадайки с 6 цента. В сряда цената на тези контракти скочи с на $2,18 (3,6%), до $63 за барел.

Фючърсите на американския еталон WTI за януари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиняват с $0,20 - до $58,23 за барел. В хода на вчерашната търговия те поскъпнаха с $2,33 (4,2%), до $58,43 за барел.

Запасите от петрол в САЩ през миналата седмица са се съкратили с 4,86 млн. барела, съобщи в сряда енергийното министерство. Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозираха първото от 6 седмици намаление, но само със 700 хил. барела. В същото време стоковите резерви от бензин се покачват с 3 млн. барела.

Петролът може да се срине с 30%, ако ОПЕК не намали допълнително добива

Петролът може да се срине с 30%, ако ОПЕК не намали допълнително добива

През 2020 г. ще има излишък от 800 хил. барела петрол дневно

Във фокуса на вниманието на петролния пазар е заседанието на страните е участнички в пакта ОПЕК+, което започва днес във Виена. Анализаторите очакват те да успеят да се споразумеят за продължаване срока на действие на приетото вече съкращаване на добива или даже за допълнително намаляване на производството.