Организацията на страните износителки на петрол отново е принудена да предприеме драстични действия, за да избегне срив в цените на петрола.

Воденият от Саудитска Арабия картел и Русия (заедно носещи името ОПЕК+) най-вероятно ще съобщят в петък, че на срещата във Виена са постигнали споразумение да удължат намаляването на добива, за да задържат цените на черното злато.

Но просто удължаване на досегашното съкращаване може и да не е достатъчно, за да компенсира огромните количества американски петрол, които се очаква да залеят пазара през следващата година.

Ако ОПЕК+ не успее да договори по-значително съкращаване, на световния пазар предлагането на петрол ще изпревари търсенето с 800 хил. барела дневно през първото полугодие на 2020 г., според Rystad Energy, цитирана от CNN.

Излишъкът ще предизвика "значителна корекция на цената на петрола", пращайки барел от сорта брент до малко над $40. Това означава спад от около 30% от настоящите нива от около $63. "Прогнозата е мрачна, ако ОПЕК+ не успее да договори допълнително съкращаване на добива", казва Бьорнар Тонхауген, директор на проучванията на петролния пазар в Rystad Energy.

Трейдърите очакват ОПЕК+ да постигне сделка за удължаване на периода на съкратен добив с поне няколко месеца. Сегашното споразумение ще изтече през март.

Ограниченията, наложени от ОПЕК и Русия, в крайна сметка успяват да подкрепят цените, макар че те остават под достигнатите през октомври 2018 г. $70 за барел. Проблемът на картела е, че други държави, водени най-вече от САЩ, продължават да увеличават добива.

Очаква се производството от държави, които не членуват в ОПЕК, да се покачи s рекордните 2,3 милиона барела дневно през 2020 г. Шистовата революция в САЩ има най-голяма заслуга. Там добивът се очаква да се покачи с нови 1,1 милиона барела дневно през 2020 г., според Rystad.

Норвегия и Бразилия се очаква да добавят нови 1 милион барела дневно, а Канада и Гвиана също ще запишат ръст.

Пред ОПЕК има и други проблеми: някои страни членки, включително Нигерия и Ирак, не се съобразяват с квотите, договорени от картела.

Саудитска Арабия, практически лидер на ОПЕК, понесе голямата част от ограниченията в добива. Сега обаче има съмнения дали Рияд може да предприеме по-строги мерки в момент, в който някои от останалите държави добиват повече от договореното.

В същото време обаче държавата не може да си позволи и срив в цените, тъй като разчита на приходите от петрол, за да плати огромните си разходи. Според МВФ Рияд се нуждае от $84 за барел за балансиран бюджет.