Европейската комисия (ЕК) препоръча спиране на около €7.5 милиарда предназначени за Унгария заради съмнение за корупция, предават световните агенции. Това е първият такъв случай в 27-членния блок под нова санкция, целяща по-добра защита на върховенството на закона.

Евросъюзът въведе новата финансова санкция преди две години именно в отговор на това, което според него представлява подкопаване на демокрацията в Унгария.

Според Брюксел премиерът на страната Виктор Орбан е подчинил съдилища, медии, неправителствени организации и академични среди, както и ограничи правата на някои социални групи по време на повече от десетилетие на власт.

Последствията от евентуално въвеждане на "таван" на цените на руския газ, според Унгария

Последствията от евентуално въвеждане на "таван" на цените на руския газ, според Унгария

Предстои обсъждане на въпроса от енергийните министри от ЕС

ЕК препоръчва спиране на около една трета от кохезионните фондове, предвидени за Унгария от общия бюджет на блока за 2021-2027 година.

Въпросната сума възлизат на около 5 процента от прогнозния БВП на Унгария за 2022 година. Страните от ЕС имат до три месеца, за да вземат решение по предложението.

На този фон унгарското правителство обяви, че е готово да изпрати нови закони в парламента през следващите дни, за да преодолее възраженията на Брюксел.

ЕК вече блокира около 6 милиарда средства, предвидени за Унгария по линия на Плана за възстановява заради опасения за корупция.

Как европейските пари отиват при олигарсите на Орбан?

Как европейските пари отиват при олигарсите на Орбан?

В Унгария големите селскостопански площи, които получават евросубсидии, попадат в ръцете на близки до Орбан олигарси. Срещу политическа подкрепа. А премиерът заплашва с вето, ако ЕС въведе санкции срещу беззаконието