Сърбия е готова да продължи да изпълнява проекти за интерконекторни тръбопроводи с руския газов холдинг "Газпром", предава агенция ТАСС, цитирайки каз президентът на Сърбия Александър Вучич. В интервю за Soloviev Live YouTube Channel той коментира ситуацията така:

"Искам хората в Русия да знаят, че Сърбия успешно устоя на натиска (на Европа) и ние никога не сме били проблем: нито когато е построен Южен поток (проектът не е реализиран), нито пък, когато е построен Турски поток. Ние изградихме 400-километровият газопровод заедно с "Газпром" и газът вече тече".

"Турски поток" - паметник на безхаберието на руските власти. Анкара отказва руския газ

"Турски поток" - паметник на безхаберието на руските власти. Анкара отказва руския газ

Москва губи ценовата война за турския пазар. "Турски поток" и "Син поток" са празни

Вучич подчертава, че страната му е готовиа да продължим разширяването на интерконекторите на "Турски (Балкански) поток" в региона".

Сръбският президент допълва, че Сърбия е единствената европейска страна, която никога не е въвеждала никакви санкции или каквито и да е икономически мерки срещу Русия.

"Никога не сме си позволявали нещо, което може да повлияе на отношенията ни с Русия", добави президентът на Сърбия.

На 1 януари Александър Вучич даде началото на експлоатацията на газопровода "Балкански поток". Сегментът в Сърбия е продължението на главния газопровод "Турски поток", доставящ руски газ.

Експерт: "Турски поток" ще носи на "Газпром" $500 милиона годишно

Експерт: "Турски поток" ще носи на "Газпром" $500 милиона годишно

Общо със "Северен поток" печалбата на компанията се оценява на $1,5 милиарда