Русия загуби ценовата война за турския пазар на природен газ. Тази година Анкара почти напълно отказа доставки от Руската федерация.

В сравнение с януари износът намалява 1127 пъти. През юни делът на руския газ в чуждестранните доставки на Турция възлиза само на 0,1%, или 2 милиона барела. Общо през първата половина на 2020 г. доставките на руски газ за тази страна, която доскоро беше вторият купувач след Германия, паднаха наполовина в сравнение с 2019 г. Тръбопроводите "Турски поток" и "Син поток" са практически празни. Сега Турция представлява 0,01% от износа на Газпром, пише ruposters.ru.

"Газпром" продължава да продава на загуба в чужбина, приходите падат с 51%

"Газпром" продължава да продава на загуба в чужбина, приходите падат с 51%

Доставките на газ през януари-юни спадат с 18% до 91,1 млрд. куб. метра

Според Федералната митническа служба през юни Газпром е доставил само 2 милиона кубически метра газ за тази страна, което е 585 пъти по-малко в сравнение със същия период на 2019 г. Турция представлява 0,01% от общия износ на руския газов гигант.

Вместо Русия, Турция предпочита да купува газ от Азербайджан, който от март се превърна в най-големият доставчик на синьо гориво за страната.

Газпром доставя газ за Турция по 228 долара за 1000 кубически метра, а го продава в Европа за 82 долара. Същият обем втечнен природен газ LNG струва $53-70. Естествено Турция се насочва към конкурентите за по-евтини алтернативи - газопровод от Азербайджан и втечнен природен газ от Катар, Нигерия и САЩ, посочва infox.ru.

7 турски компании дължат $2 млрд. на Газпром

7 турски компании дължат $2 млрд. на Газпром

И това може да се превърне в национален проблем

На 27 юли турската газова компания Botas обявиха второто за два месеца спиране на "Турски поток". Според компанията газопроводът ще бъде затворен за две седмици - до 10 август поради ремонтни дейности. А Газпром се готви за по-нататъшно влошаване на ситуацията в турска посока, каза по-рано източник в руската компания пред Ройтерс.

Турските власти не започнаха преориентацията на покупките вчера, а още преди повече от година - това показва и определен политически подход, а не само приоритет на пазарните цени.

"Съдбата на "Северен поток-2 " е сполетяла "Турския поток", казва политологът Анатолий Несмян, цитиран от infox.ru. Анкара просто не се нуждае от газ от Руската федерация, следователно "Турски поток" е друг паметник на некомпетентността и посредствеността на най-високото руско ръководство", смята политологът.

"Газпром" може да загуби $20 млрд. заради проекта "Силата на Сибир"

"Газпром" може да загуби $20 млрд. заради проекта "Силата на Сибир"

Потенциалът на две от находищата е по-нисък от очаквания

Повечето от излишните печалби от високите цени на петрола, получени през 2000-те години, са пропилени по подобен начин, каза Несмиян. Всички тези огромни пари са "неумело погребани" в различни фалшиви постижения - Потоци, Олимпиади, Крим, пише той.

Част от тези средства бяха присвоени от длъжностни лица. "Но основното е, че тези пари не са изразходвани за развитието на страната", смята политологът.