Турското архитектурно студио Nous Architecture спечели първа награда от $28 000 на международния еднотурен архитектурно-градоустройствен конкурс за развитие на комплекса, изграждане на нови места за настаняване и реконструкция на съществуващите в комплекс "Студентски град" ("Студентски град") в Нови Белград, съобщи Ekapija.

Автори на спечелилия проект са архитектите Джихан Севиндик и Сидик Гювенди с асистенти Емирхан Аята, Тетяна Маркова и Екрем Зенгин.

Техният дизайн се основава на строителство без разрушаване, тоест на принципа да се направи устойчиво това, което вече съществува.

"Повторното използване на съществуващата структура чрез добавяне на това, което липсва, вместо разрушаване и повторно изграждане, съвсем ясно води до намалено разходване на материали, пари и използва пространството, което вече съществува. Това са екологични проблеми, които присъстват в световен мащаб и които, учудващо, не се прилагат често", казват авторите на отличения проект.

Припомняме, че този юли Министерството на образованието, науката и технологичното развитие на правителството на Република Сърбия, в сътрудничество със Съюза на архитектите на Сърбия, откри публичния международен единен кръгъл архитектурно-градоустройствен конкурс за развитие на комплекса, изграждане на нови места за настаняване и реконструкция на съществуващите в комплекс "Студентски град" ("Студентски град") в Нови Белград.

Петте най-доходоносни специалности в българските университети

Петте най-доходоносни специалности в българските университети

В кои висши училища се дипломират най-високоплатените студенти?

Планът е Студентският град в Белград да има площ от близо 24 000 квадратни метра, с общо 1000 нови места за настаняване на студенти.

Тогавашният първи вицепремиер и министър на образованието, науката и технологичното развитие Бранко Ружич заяви, че изграждането на нови жилища в Студентски град е част от усилията на министерството за подобряване стандарта на живот на студентите в републиката. Ружич каза, че в рамките на проекта "Студентско жилище", който се реализира с подкрепата на Банката за развитие на Съвета на Европа (CEB), са осигурени 48 500 000 евро за изграждането на нови студентски домове и реконструкцията и разширението на съществуващите.

Студентски град, или разговорно Студеняк, е градски квартал на Белград, столицата на Сърбия. Намира се в белградската община Нови Белград. Студентски град, както показва името му, всъщност е кампусът на Белградския университет.

За почти всеки абитуриент има свободно място в университет

За почти всеки абитуриент има свободно място в университет

Броят на завършващите училище и броят на студенските бройки почти се изравниха