Сърбия подписа договор за изграждането на автомагистрала "Морава" с консорциум от американската група Bechtel и турската Enka. Договорът е за 745 милиона евро (826,3 милиона долара). Това съобщи инфраструктурното министерство на западната ни съседка, пише SeeNews.

Проектът е за 112,3 километра магистрала. Тя ще свързва европейските транспортни коридори X и XI на територията на Сърбия.

Разходите по допълнителните работи са оценени още 20% от посочената сума, пишат още от сръбското ведомство.

Споразумението предвижда град Крушевац да бъде свързан с коридор X след две години, а Кралево и Чачак ще бъдат свързани с коридор XI след по-малко от три години. Общият проект ще бъде завършен за около четири години.

Сърбия пуска магистралата до България

Сърбия пуска магистралата до България

Тя ще бъде открита утре

След подписването на договора министърът на инфраструктурата Зорана Михайлович заяви, че очаква Bechtel и техният партньор в обединението - турската компания Enka, да построят коридора "Морава" в рамките на срока и в съответствие с най-новите стандарти, за да може Сърбия да има качествена и безопасна магистрала.

"Също така е важно сръбските компании да работят с тях, за да се запознаят с най-новите технологии, използвани при строителството на магистрали", каза още тя.

Магистралата ще има по три ленти в двете платна за движение - аварийна, активна и изпреварваща. Съоръжението също така ще включва 84 моста и 29 пътни възела.

Проектът ще се изпълнява в три лота - Пожате-Крушевац, Крушевац-Адрани и Адрани-Прелжина.

Коридор X ще свърже австрийския Залцбург с гръцкия пристанищен град Солун, минавайки през Словения, Хърватия, Сърбия и Македония. Коридор XI е фериботен и магистрален коридор, свързващ италианския Бари с румънския Букурещ през пристанището в Бар, Черна гора, и столицата на Сърбия Белград.

Сърбия инвестира до 2,4 милиарда евро в пътища

Сърбия инвестира до 2,4 милиарда евро в пътища

Пътищата ще свързват европйските коридори X и XI