Сърбия ще строи пътни отсечки, свързващи европейските транспортни коридори X и XI. За целта страната ще вложи сума, варираща между 1,7 и 2,4 милиарда евро, пише SeeNews, позовавайки се на изявление на министъра на инфраструктурата Зорана Михайлович.

Точанта сума ще зависи от дължината на избрания маршрут, по който ще минават магистралите и скоростните пътища.

"Целта е да свържем Лазаревац, Младеновац, Аранджеловац, Топола, Свилайнац, Деспотовац и Бор, но също така да се свържат коридорите X и XI", обяснява сръбският министър.

Миналата седмица директорът на държавния пътен оператор "Путеви Сърбия" Зоран Дробняк заяви, че инфраструктурният проект е за скоростен път с две ленти за движение в двете посоки. Отсечката ще започне в Лайковац и Младеновац, намиращи се в централна Сърбия, ще се слее в Аранджеловац, откъдето ще продължи до Крагуевац, а от там и до Бор в източна Сърбия.

По думите на Дробняк проектът ще бъде завършен до четири години.

По-рано през август правителството пусна поръчка за оферти за изграждането на коридор "Морава", който е друга връзка между европейските транспортни коридори X и XI и Сърбия. Пътят ще свързва градовете Прелина и Поджате.

Когато проектът бъде завършен, коридор X ще свърже Залцбург (Австрия) с пристанището в Солун (Гърция), минавайки през Словения, Хърватия, Сърбия и Македония.

Коридор XI е едновременно фериботен и магистрален коридор. Той свързва италианския град Бари със столицата на Румъния Букурещ, минавайки през пристанището в Бар (Черна гора) и сръбската столица Белград.

Сърбия инвестира €12 милиарда в инфраструктурни проекти

Сърбия инвестира €12 милиарда в инфраструктурни проекти

В опит да подкрепи растежа