Сърбия ще инвестира милиарди евро в изграждането на нови домове, както и в енергийна, транспортна и дигитална инфраструктура. Това обяви президентът на западната ни съседка Александър Вучич в неделя. Белград готви значителни вложения в тази посока на фона на опитите да стимулиране на икономическия растеж.

"В състояние сме лесно да осигурим поне 10 или дори 12 милиарда евро финансиране за тази цел", коментира държавният глава на пресконференция в сръбската столица, цитиран от Bloomberg.

"Изграждаме повече пътища и железопътни линии, отколкото по време на Тито", допълва още Вучич, правейки паралел с управлението на бившия югославски лидер Йосип Броз Тито.

Обявените нови инвестиции в Сърбия идват след изненадващото намаление на основните лихви в страната до рекордно ниското ниво от 2,5% през миналата седмица. С тази стъпка от централната банка на страната се надяват да подкрепят кредитирането и ръста на брутния вътрешен продукт (БВП).

Белград отчете забавяне на растежа за първото тримесечие на годината, както и спад на индустриалното производство и на износа за първата половина на годината.

В резултат на това се появиха опасения, че Сърбия няма да постигне целевия ръст БВП от 3,5% за цялата 2019 година.