Очаква се цената на брент да е средно 68 долара за барел през третото тримесечие на тази година, съобщи Американската администрация за енергийна информация (EIA) в последната си месечна прогноза, като повиши прогнозата с цели 5 долара за барел от предишния документ, предаде Oilprice.

В краткосрочната си енергийна прогноза EIA също повиши прогнозата си за брент през юни с 4 долара в сравнение с майския доклад. Така бенчмарковият сорт се очаква да е 69 долара за барел този месец.

Въпреки увеличаването на случаите на коронавирус в Индия, глобалното търсене на петрол остана по-високо от предлагането през май, заради което продължава глобалното намаляване на запасите от суров петрол и горива с около 1,2 милиона барела на денпрез миналия месец.

Най-новите прогнози за цените на EIA са близки или малко под сегашните нива и "включват скорошните увеличения на цените и нашата прогноза за предимно балансирани петролни пазари през следващите месеци", изтъкват от администрацията.

Глобалното производство ще се увеличи по-бързо през втората половина на тази година, за да навакса нарастващото търсене, според институцията.

"Очакваме значителен натиск за намаляване на цените на петрола да се появи по-късно през 2021 г. и през 2022 г., тъй като прогнозираното глобално предлагане на петрол изпреварва забавянето на растежа на търсенето на петрол", заяви администрацията.

Нарастващото производство от ОПЕК +, както и ръстът на доставките извън ОПЕК, включително от Съединените щати, ще окажат натиск надолу върху цените на петрола през следващата година, когато се очаква Brent Crude да достигне средно 60 долара за барел.