Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп може да удължи лиценза на китайския технологичен гигант Huawei с 90 дни, пише Reuters, позовавайки се на собствени източници, запознати с обсъждането на въпроса. По този начин американските компании ще могат да продължат да работят с китайската компания.

В петък агенцията информира, че първоначално се очаква удължаване на лиценза на Huawei с около две седмици. По-дългия период също е бил на масата за преговори, но е бил по-малко вероятен. Изглежда обаче плановете на администрацията на Тръмп са се променили и сега САЩ планира да поднови удължаването с близо 3 месеца, както направи през месец август, посочва източникът.

След като добави Huawei към своя черен списък през месец май заради проблеми с националната сигурност, Министерството на търговията на САЩ все пак разреши закупуването на някои стоки, произведени в САЩ, така че забраната да има по-смекчаващ ефект върху бизнеса.

Очаква се удължаването да бъде обявено по-късно днес, когато изтича въведеният по-рано облекчителен период, допълват източниците на Reuters.

САЩ разрешава търговията с Huawei, но само за определени компоненти

САЩ разрешава търговията с Huawei, но само за определени компоненти

Ще се допуска само износ, който не застрашава националната сигурност

Говорител на Huawei посочи в петък, че китайската компания няма да коментира слухове и спекулации. Търговският отдел на фирмата също отказа коментар.

От другата страна на търговския спор министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос обясни пред Fox Business в петък, че има доставчици в провинционалните райони в страната, които се нуждаят от временните лицензи и практически са зависими от технологичния гигант за 3G и 4G мрежите си. "В селските райони има достатъчно проблеми с телефонната услуга, не искаме да спрем услугите изцяло. Една от основните цели на удължаването на временните лицензи е тези сделки да продължат да съществуват и хората да продължат да работят.

Развитието в търговските отношения идва на фона на засилени преговори между САЩ и Китай, насочени към постигане на първоначално споразумение за разрешаване на търговска война, която продължава вече близо година и половина.

Huawei с експанзия в Китай. Остава производител №2 на пазара на смартфони въпреки санкциите

Huawei с експанзия в Китай. Остава производител №2 на пазара на смартфони въпреки санкциите

Компанията е с дял от рекордните 42% в родината си