Правителството на САЩ ще издава лицензи на компании, които искат да продават компонентите си на китайската компания Huawei. Такива лицензи ще се издават само за компоненти, които няма да заплашат за националната сигурност на страната. Това заяви министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос. От думите му обаче остават неизвестни - не става ясно кои точно продукти ще бъдат включени в пакета с лицензи, информира Reuters.

През месец май САЩ постави Huawei в списъка със забранени за търговия компании поради заплахи за националната сигурност. Към момента американски продукти не могат да се продават на компаниите в списъка, освен ако нямат специален за това лиценз. Само преди месец пък президентът на САЩ Доналд Тръмп изяви желание да съживи търговските преговори с Китай и обясни, че ще бъде разрешавано на американски компании да продават продукти на най-голямата компания, която произвежда телекомуникационни оборудване в света, а именно Huawei Technologies Co Ltd.

Щатските технологични гиганти възстановяват част от доставките за Huawei

Щатските технологични гиганти възстановяват част от доставките за Huawei

Американските компании намериха вратичка в закона - но само за някои части

По думите на Уилбър Рос Huawei задължително ще остане в списъка с компании, към които не могат да се изнасят американски продукти, което означава, че лицензите за търговия първоначално ще се разглеждат с презумпция за отказ. Обхватът на продуктите, които изискват лиценз също няма се променя, но се отваря вратичка за някои одобрения.

Според Рос с тези ходове става ясно, че САЩ няма просто да прехвърля приходи към чуждестранни фирми. Коментарите на бизнеса обаче не са праволинейни - според фирми в думите на Рос липсва яснота и всъщност трудно би могло да се говори за облекчаване, на което индустрията се надяваше след коментара на Тръмп.

"Действащата политика за това кое застрашава САЩ и кое не всъщност е неясна", тълкува адвокатът и специалист по търговско право Дъг Джейкъбсън. Според него единственият начин, по който бизнесът може да разбере дали стоките им могат да получат такъв лиценз, е да подадат документи за получаването му и да чакат дали ще бъдат одобрени.

И все пак американската администрация третира Huawei като част от списъка със санкции

И все пак американската администрация третира Huawei като част от списъка със санкции

Въпреки обещанията на президента Тръмп, че ограниченията за компанията ще бъдат премахнати