Няколко големи американски технологични компании са намерили начин да продължат доставките на части за Huawei Technologies Co., без да нарушават наложената от администрацията на президента Доналд Тръмп пълна забрана, пишат The Wall Street Journal и Bloomberg.

Micron Technology, един от най-големите производители на чипове памет в света, заяви във вторник, че е възстановила някои доставки за Huawei, след като адвокатите ѝ са потвърдили намерената вратичка в щатския закон. Qualcomm Inc, водещ производител на безжични чипове, както и Intel Corp., също са започнали отново доставки на някои компоненти.

Други американски гиганти, включително ON Semiconductor Corp., изучават закона и възможностите за продължаване на доставки.

Huawei е важен клиент за американските технологични компании, като през миналата година китайският производител е похарчил $11 милиарда. През май бе наложена забрана за продажба на технология на Huawei, както и накара Google да изтегли Android за бъдещите телефони на марката. Редица неамерикански компании, включително британската ARM Holdings Plc, спряха работа с Huawei.

Поставянето в черния списък на компанията означава, че износът от САЩ за Huawei е забранена. Но регулациите не споменават доставки на произведени в трети страни компоненти, стига те да не съдържат над 25% идващи от Щатите материали. Това включва физически компоненти, но и софтуер и техническа литература.

Така някои от продуктите на Micron Technology не попадат под ударите на закона. "Започнахме да изпълняваме някои доставки за Huawei през последните две седмици", каза главният изпълнителен директор Сенджей Мехротра по време на разговор с анализатори след публикуване на тримесечния финансов отчет. Той подчерта, че несигурността около Huawei не е намаляла и все още не е ясно колко от продуктите ще могат да бъдат доставени - и за колко дълго.

Qualcomm доставя някои компоненти, но най-важният за Huawei продукт - чипове за интернет - не могат да бъдат продавани под забраната.

Смартфоните на Huawei бяха революция за Европа. Но сега потребителите им обръщат гръб

Смартфоните на Huawei бяха революция за Европа. Но сега потребителите им обръщат гръб

Несигурността около американските санкции срещу компанията държи купувачите далеч от марката