За кратко време китайският производител Huawei успя да си спечели симпатиите на голяма част от европейските потребители и стана една от най-продаваните марки на Стария континент. Но нещата вече не стоят така.

Продажбите на компанията на ключовия за нея европейски пазар се свиха след поставянето ѝ в "черния списък" със санкции. Сега Huawei има време до 19 август, като до края на този срок потребителите ѝ ще ползват без проблем продуктите на американски компании, като Google.

След това обаче поддръжката им особено за новите смартфони на китайския бранд може да спре. А операционната система Android и приложенията на Google са ключов фактор за успех на европейския пазар.

"Европейските потребители се нуждаят от услугите на Google. На Стария континент санкциите ще имат катастрофален ефект", смята старши анализаторът в Canalys Бен Стантън, цитиран от CNN Business.

Защо Европа е толкова важна за Huawei?

Само за няколко години китайският производител успя да постигне значителен успех на пазара на смартфони и да изпревари Apple като втората по продажби марка след Samsung. През миналата година глобалните доставки на производителя нараснаха с 30%.

Европа беше една от основните причини за този успех. През 2018 година само в Западна Европа Huawei е продала 26,3 милиона смартфона или с над 60% над обема за 2017 година, показват изчисленията на анализаторската фирма IHS Markit.

"Това е единственият пазар, на който компанията може да продава своите телефони от висок клас при това много успешно", посочва Герит Шнеман от IHS Markit.

До голяма степен това се дължи на изградения имидж на производителя в Европа и партньорствата му с водещите мобилни оператори на континента.

"Всички големи компании в сектора продават продукти на Huawei", допълва експертът.

Но ентусиазмът на Huawei за допълнителна екпанзия на европейския пазар беше попарен от американските ограничения. И докато информацията за продажбите за второто тримесечие все още не е ясна, налице е тенденция за отдръпване на потребителите от китайската марка.

"Потребителите основателно си задават въпроса дали има смисъл да похарчат 1000 долара за устройство, за което не е сигурно дали ще има поддръжка след време", казва Петер Ричардсон от консултантската фирма Counterpoint Research.

Сега всички гледат към Доналд Тръмп и Си Дзинпин

Забраната за доставка на части и софтуер за китайската Huawei все още може да бъде отменена при постигането на сделка между САЩ и Китай.

В края на тази седмица всички погледи ще бъдат насочени към срещата на върха на страните от Г-20 в Япония, където участие ще вземат и президентите на двете държави.

Според консултантите от Eurasia Group има 40% сигурност Доналд Тръмп и Си Дзинпин да постигнат примирие. Това би означавало, че двете страни се съгласяват да продължат преговорите за търговско споразумение. И това, от своя страна, би ограничило натиска върху Huawei.