САЩ предупреди Китай да спре доставките на петрол за Северна Корея, заплашвайки в противен случай "да вземе нещата в свои ръце". Ултиматумът бе обявен публично от посланика на Вашингтон в ООН Ники Хейли.

Поредният ракетен тест на Пхенян разгневи САЩ и международната общност. Президентът Доналд Тръмп се е обадил на китайския си колега Си Цзинпин, призовавайки го да спре петролните доставки за Северна Корея.

"Обръщаме се към президента Си, защото вярваме, че има възможност да постъпи правилно, което е в полза на всички страни. Китай трябва да направи това сам или ние можем да вземем нефтената ситуация в собствените си ръце ", каза Хейли.

Предупреждението е повече от категорично, макар да не е ясно какви действия ще предприеме САЩ.

Възползвайки се от икономическата си мощ, властите във Вашингтон разработиха сложни санкции през последното десетилетие. Те могат да бъдат използвани за блокиране на компаниите, свързани с Пхенян, от световния финансов пазар.

Китай обяви през септември, че ще намали доставките на рафинирани петролни продукти за изолираната държава до 2 млн. барела годишно. Миналата година Пекин изпращаше по 6000 барела петролни продукти на ден в Северна Корея, необходими за поддържане на селското стопанство, транспорта и военните сектори, показват американските данни.

Китай продължава да изпраща по около 10 000 барела суров петрол на ден за единствената действаща рафинерия в Северна Корея, която се намира близо до китайската граница.

Нефтът е толкова ключов, защото по думите на Хейли именно той е двигател на ядрената програма на Пхенян. Тя припомни, че Северна Корея седна на масата за преговори скоро след като Китай за кратко прекрати доставките на петрол през 2003 г.

Санкциите на САЩ помогнаха да се разруши 90% от търговията в Северна Корея и 30% от вноса на петрол. "Китай трябва да направи повече. Това ще бъде генерална стъпка в усилията на света да спре този международен аутсайдер", посочи Хейли.