САЩ смятат да забранят американските инвестиции в някои области на високотехнологичния сектор на Китай, включително много нашумелия наскоро изкуствен интелект.

Американските компании трябва да обявяват какви инвестиции правят в Китай във високотехнологичните сектори, пише CNN.

По този начин правителството на САЩ ще има властта да проверява чуждестранните сделки на частни компании.

Най-голямата компания за производство на чипове в света TSMC инвестира €10 милиарда в завод в Европа

Най-голямата компания за производство на чипове в света инвестира €10 милиарда в завод в Европа

Очаква се да бъдат създадени около 2000 нови работни места

Контролът върху инвестициите е рядко срещано явление сред развитите икономики, като в момента присъства само в Япония и Корея, според доклад от 2022 г. на проекта US-China Investment.

При предишните ограничения върху търговията с Китай, САЩ разчитаха на ограничаване на продажбите на чувствителни технологии от американски фирми и скрининг на китайски инвестиции в американски компании. Когато Тръмп беше на власт бяха забранени и инвестициите във комании, свързани с китайската армия.

Според експерти това в крайна сметка може да навреди на САЩ, като повиши разходите за бизнеса и изолира страната от технологичния напредък.

Според професор по международни изследвания в университета в Индиана, въпреки усилията на САЩ да наложат ограничения, недефинираният характер на някои от въпросните технологии, много от които също имат широка употреба сред потребителите, може да доведе до там, че ограничаването да стане твърде голямо.