Най-голямата компания за производство на чипове - тайванската TSMC планира да построи завод за полупроводници в германския град Дрезден. Инвестицията ще е на стойност инвестиция от 10 милиарда евро, обяви компанията.

Заводът трябва да бъде изграден съвместно с гиганти като Bosch, Infineon и NXP, като всеки от тях ще държи 10% в съвместното предприятие. TSMC ще държи 70%. Първата копка е планирана за втората половина на 2024 г., а производството се очаква да започне през 2027 г.

Очаква се да бъдат създадени около 2000 нови работни места.

Германското правителство ще съфинансира инвестицията, като ще отпусне за строителните разходи с 5 милиарда евро от правителствения фонд за климата и трансформацията (KTF), според източници на dpa.

Междувременно през май германската компания Infineon започна изграждането на фабрика за чипове на стойност 5 милиарда евро в Дрезден. Bosch и американската компания Globalfoundries също имат големи заводи в Дрезден.

Германското правителство обещава финансиране за създаването на заводи за полупроводници с милиарди евро. За Intel в Магдебург, например, трябва да бъдат отпуснати 10 милиарда евро от държавата, като общия обем на инвестицията се равнява на 30 милиарда евро.

TSMC отчита първи спад на печалбата от 4 години насам

№1 производител на чипове в света отчита първи спад на печалбата от 4 години насам

Приходите са спаднали с 10% спрямо предходната година

Infineon пък търси държавна субсидия от 1 милиард евро за разширяването на своя завод в Дрезден.

Като цяло в Европа има сериозно насърчаване за компаниите за чипове да се локализират тук, чрез финансови стимули, но и САЩ също прибягват до щедри субсидии, за да върнат производството на полупроводници в страната.

TSMC е важен играч в сектора, както вече беше споменато, като компания работи с марки като Apple. Големите заводи на TSMC са локирани в Тайван - което се счита за геополитически риск за цялата индустрия с оглед на напрежението с Пекин.

Производството на чипове за автомобилната индустрия обикновено не изисква толкова модерни производствени процеси, колкото тези за за смартфоните, но с нарастването на дела на електрическите превозно средства, индустрията се нуждае от все повече и повече от тях.