Най-големият производител на чипове в света тайванската компания TSMC отчете спад на печалбата за второто тримесечие. TSMC съобщи, че приходите са спаднали с 10% спрямо предходната година до 480,84 милиарда тайваски долара (15,4 щатски долара), докато нетната печалба е спаднала с 23,3% спрямо предходната година до 5,8 милиарда щатски долара. Това е първият тримесечен спад на нетния доход на компанията от второто тримесечие на 2019 г.

Преди време компанията прогнозира приходи за второто тримесечие между 15,2 и 16 милиарда долара.

Причината е спадът в търсенето на полупроводници. TSMC коментира още, че има макроикономически причини, които са повлияли на бизнеса, "които са намалили търсенето на крайния пазар и са довели до корекция", цитирано от Cnbc.

Прогнозираните приходи за третото тримесечие на TSMC са между 16,7 и 17,5 милиарда долара.

TSMC произвежда чипове за едни от най-големите компнии потребители на подобни стоки като Apple, която разчита на чипове от TSMC за производството на iPhone. Смята се, че следващият процесор на Apple за iPhone ще бъде базиран на 3-нанометрова технология. Apple обикновено пуска най-новия си iPhone през септември, така че вероятно ще поръча чипове от TSMC през третото тримесечие.

TSMC е топ производителят на най-модерните процесори в света, включително чиповете в най-новите iPhone, iPad и Mac. Но лошата новината е, че търсенето на потребителска електроника спадна след пандемията, след месеци на бум.

Търсенето на лаптопи и смартфони нарасна рязко по време на блокирането на Covid-19, което стимулира производителите на смартфони и компютри да правят огромни поръчки за чипове. Това доведе до излишни запаси, след като потребителите намалиха покупките на тези стоки на фона на инфлацията.

Най-големият клиент на TSMC Apple отчете спад на общите продажби за второ поредно тримесечие през май.

Пазарът на смартфони в световен мащаб се срина с 11% през второто тримесечие на годишна база, според доклад на доставчика на данни Canalys.