Износът на дизелово гориво от Русия за Съединените щати достигна най-високото ниво от три години насам през януари. Причината е мразовитото време в североизточната част на страната, което повиши търсенето на гориво, използвано за отопление, пише Oil Price.

Около 1,5 милиона барела дизел в момента пътуват от Русия за Съединените щати. Поръчката трябва да пристигне до края на този месец, пише Bloomberg, позовавайки се на данните на Vortexa.

Увеличението на доставки на руски дизелово гориво идват на фона на ниските запасите от горива на източното крайбрежие на САЩ. Към момента те са на най-ниското ниво от осем години насам, а търсенето е най-високо от 2018 година насам.

Цената на американския петрол надхвърли $90 за първи път от 2014-а

Цената на американския петрол надхвърли $90 за първи път от 2014-а

Пазарът продължава да се подкрепя от опасения за недостатъчно предлагане

В същото време капацитетът на рафинериите в тази част на страната се свива, заради недостатъчни печалби и редица аварии. Така регионът става зависим от внос.

САЩ опира до сериозно количество внос от Русия, заради няколко фактора. Канада затвори рафинерии в източната част на страната в началото на пандемията, другият ключов доставчик Европа е твърде зает със своите енергийни проблеми, за да може да изпрати няколко милиона барела дизел, според доклад на Reuters.

Сериозното търсене на петрол в САЩ е очевидно, ако вземем предвид последните движения в West Texas Intermediate. Местният бенчмарк надхвърли 92 долара за барел тази седмица за първи път от 2014 г. Причината е в опасенията за нова студена вълна в Тексас, която може да удари производството и да намали и без това ограничените доставки на петрол в световен мащаб.

Геополитическата ситуация около Украйна също е фактор за покачване на цените. Според Goldman Sach петролът се е запътил към 100 долара барела, а J.P. Morgan смята, че може да стигне цени от 120 долара за барел, ако конфликта около Украйна-Русия ескалира.

Венецуела иска отново да си върне позициите в производството на петрол. Китай е готов да й помогне

Венецуела иска отново да си върне позициите в производството на петрол. Китай е готов да й помогне

Страната има ключови партньорства с Китай и Русия и преодолява санкциите на САЩ