Саудитска Арабия продава петрол само в долари. Това е заявил президентът на петролната компания Saudi Aramco Амин Насър, съобщи Интерфакс. Страната е водеща в организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Така ръководителят на държавната компания отговори на въпрос за прехода на страната към разплащания в юани. "Не. Всичко е деноминирано в долари", казва Насър.

Президентът на Saudi Aramco също така говори за увеличените обеми на петролни доставки. Тъй като Русия увеличи износа за Азия, Саудитска Арабия от своя страна увеличи доставките за Европа, казва той. Така беше подписан договор с полската компания PKN. "Ние отговаряме на търсенето на нашите потребители. Увеличаваме доставките до различни страни", отбелязва Насър.

През декември 2022 г. Пекин започна да лобира за използването на юана вместо долара в търговията с петрол. Тогава китайският президент Си Цзинпин каза, че арабските страни трябва да помогнат на Китай да намали влиянието на САЩ в петролната индустрия. След това министърът на финансите на Саудитска Арабия Мохамед Ал-Джадан говори за готовността на страната да плаща за нефт и газ не само в американска валута.

А наскоро беше съобщено, че някои индийски рафинерии са започнали да плащат за доставките на руски петрол в китайска валута.

Saudi Aramco иска да инвестира в проекти за втечнен газ в чужбина, къде се насочва

Saudi Aramco иска да инвестира в проекти за втечнен газ в чужбина, къде се насочва

Персоналът на компанията надхвърля общо 70 хиляди души