Държавната нефтена и газова компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco, разглежда възможности за инвестиции в заводи за втечнен природен газ (LNG) извън страната, съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

"Държавната енергийна компания е в ранен етап на преговори с разработчици на заводи за LNG, за придобиване на дялове и осигуряване на доставки", пише агенцията.

По думите на един от събеседниците на Bloomberg, Saudi Aramco обмисля инвестиции в проекти в САЩ и Азия. Друг отбелязва, че се дава предпочитание на съоръжения, от които лесно да доставя втечнен газ за Азия.

В Саудитска Арабия започва строителство на огромен нефтохимически комплекс за $11 милиарда

В Саудитска Арабия започва строителство на огромен нефтохимически комплекс за $11 милиарда

Комплексът ще се строи от Saudi Aramco и френската Total Energy

Агенцията припомня, че през 2019 г. Saudi Aramco е обмисляла закупуването на 25% дял от проекта за втечнен газ Port Arthur на американската компания Sempra, но плановете не са били реализирани заради пандемията от коронавирус.

Saudi Aramco е националната петролна и газова компания на Саудитска Арабия, основана през 1933 г. Компанията е представена на трите основни световни енергийни пазари - Азия, Европа и Северна Америка. Персоналът на компанията надхвърля общо 70 хиляди души.