Въпреки, че масовото ваксиниране вече започва или предстои в повечето от европейските страни, вероятно ще минат още месеци преди да бъдат доставени достатъчно дози, за да се върнем към нормалния начин на живот. Това не е от най-добрите новини за туризма през 2021 г. и бизнесът, до голяма степен, остава в безизходица, пише Bloomberg.

Миналата година секторът понесе тежък удар. На гръцкия остров Санторини например през 2020 г. са пристигнали само три круизни кораба, в сравнение с близо 600 през 2019 г. Данните на Европейската комисия показват, че нощувките на туристи в Италия, Испания и Гърция са спаднали най-малко със 70% и предупреждава индустрията да се подготви за поредният слаб сезон.

Туризмът е основен поминък за много хора в Южна Европа. Той представлява 21% от икономиката в Гърция и 17% в Португалия. Често е основният "работодател" в някои региони и голям стимул за местните икономики.

"Очаква се туристическите потоци да се възстановят напълно до нивата си отпреди кризата през 2021 г.", заявяват от Комисията.

Собствениците на хотели обаче са в трудна ситуация - все още имат разходи за поддръжка и наемане на работна ръка без гаранция за приходи. "Трябва да сме готови, без да знаем дали можем да отворим. Но не можем да оставим подготовката за последната минута", казва Манолис Карамолегос, който притежава Meltemi Hotels and Resorts в Санторини.

Дори да има скок в резервациите в последния момент, ползите няма да са за всички. По данни на Европейската комисия хората ще предпочитат дестинации близо до дома им или на близко разстояние с кола.