Пазарът на петрол сега е малко прегрял, но се очаква сезонното намаление на търсеното. Това е коментирал председателят на Управителния съвет и генерален директорът на "Газпром нефт" Александър Дюков, съобщи финансовият портал Investing.com.

Дюков отбелязва, че за да се балансира пазара на нефт, страните от ОПЕК+ увеличават производството. Освен това, по думите му, се задава и традиционното понижение на търсенето на петрол през есенно-зимния сезон, което "трябва да доведе до стабилизиране на ситуацията".

"Сега пазарът прегрява, но след известно време ситуацията трябва да се стабилизира", подчертава шефът на "Газпром нефт". Той допълва, че по принцип очакванията са с идването на зимата да дойде и традиционното намаление на потреблението на петрол и нефтопродукти, което ще окаже влияние на цените на петрола. Но на петролните пазари влияят много фактори, така че е доста сложно да се каже какви ще бъдат цените, допълва шефът на "Газпром нефт".

Александър Дюков обяснява какви според него са факторите, довели до цени на нефта над $80 за барел. По думите на Дюков, повишението е предизвикано от възстановяването на икономиките в света, а също и от опасенията, че темповете на увеличение на търсенето ще изпреварят темповете на ръста на производството на нефт.

"По принцип, има известни основания да се мисли така, доколкото през 2020 г., когато имаше понижение на цените на петрола, имаше и известен спад на инвестициите за производствени мощности за добив на нефт", отбелязва шефът на "Газпром нефт".

Според него, третият фактор за повишените цени на петрола е ситуацията на пазара на природен газ - поради високите цени на газа, вместо него част от потребителите започват за купуват нефт и нефтопродукти за производство на топлоенергия и електроенергия.

"Газпром Нефт" е готова да увеличи производството си според изискванията на ОПЕК+

"Газпром Нефт" е готова да увеличи производството си според изискванията на ОПЕК+

През 2020-а година "Газпром Нефт" намали производството на петрол с 4%

Дюков посочва още, че през второто полугодие "Газпром нефт" увеличава инвестициите си, за да повиши добива на нефт в рамките на плана, приет от ОПЕК+. А инвестиционният план за 2022 г. сега се изготвя.

Що се отнася до влиянието на високите цени на петрола на добива на шистов нефт в САЩ, Дюков коментира само, че "добивът на шистов нефт расте с бързи темпове, но трябва да мине известно време, за да се прецени как ще реагират шистовите производители".