"Газпром нефт", петролният клон на руския газов гигант "Газпром", ще може бързо да повиши добива си на суров петрол в съответствие със сделката на ОПЕК+ за премахване на колективните съкращения. Това обявиха чрез имейл представители на една от най-големите руски петролни компании, цитирани от руските медии.

"Газпром" има много петролни кладенци, на които е намалила добива поради квотите за производство на ОПЕК+. Освен това някои от тези кладенци не са функционирали още от миналата година, съобщиха от компанията пред Reuters.

ОПЕК+ постигна историческа сделка за по-ниски цени на петрола

ОПЕК+ постигна историческа сделка за по-ниски цени на петрола

От началото на годината цената на петрола се покачи с рекордните 50%

През 2020-а година "Газпром Нефт" намали производството на петрол с 4% заради сделката на ОПЕК+. Но компанията си остава един от ключовите двигатели на потенциала на Русия да увеличи производството, следвайки своя план за увеличаване на добива на няколко петролни находища.

Русия, която е лидер на групата извън ОПЕК, в момента изпомпва около 9,6 милиона барела на ден суров петрол и още около 900 000 барела на ден в кондензати, които не са включени в руската квота.

През юли тази година цената на руския петрол се увеличи за първи път от три месеца, тъй като ОПЕК+ продължи да облекчава съкращенията на добив и плановата поддръжка на някои руски петролни находища приключи.

Акциите на Газпром се покачиха след споразумението за Северен поток 2

Акциите на Газпром се покачиха след споразумението за Северен поток 2

Северен поток 2 предвижда изграждането на две линии на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия

Русия може да увеличи добива си на петрол до края на август със 100 000 барела на ден, съгласно параметрите в споразумението на ОПЕК+, договорено през юли. След споразумението, Русия може да се върне към изпомпване на 10,5 милиона барела дневно до май 2022 г., а на по -късен етап да увеличи производството на суров петрол до 11,5 милиона барела дневно, в зависимост от световния петролен пазар.

Някои руски анализатори обаче твърдят, че се съмняват, че страната може да достигне и поддържа подобно ниво на производство на суров петрол.