Страните от ОПЕК + се споразумяха да увеличат предлагането на петрол от август, за да намалят цените, предава Reuters. Докато световната икономика се възстановява от пандемията на коронавируса, цената на суровината се покачи с рекордните 50%.

След цяла седмица преговори, картелът ОПЕК и Русия постигнаха историческото споразумение за контрол на производството от май 2022-ра година, след като Саудитска Арабия се съгласи с искането от страна на Обединените арабски емирства за значително увеличение на собтвената им квота.

По-рано този месец повечето делегати постигнаха споразумение за ново увеличение с 400 000 барела дневно всеки месец до края на 2022 г., тоест до връщането на нивата от преди началото на пандемията. Но ОАЕ отказваше да подпише.

Емирствата настояваха за максималното количество петрол, което групата признава, че всяка отделна държава е способна да добива, да бъде повишено за нея от 3,2 милиона барела дневно до 3,8 милиона.

Петролният пазар очаква решенията на ОПЕК +

Петролният пазар очаква решенията на ОПЕК +

Сутринта Brent се търгува по $75,65, а WTI - по $75,10 за барел

"Доволни сме от сделката", заяви в неделя вечер министърът на енергетиката на ОАЕ Сухаил бин Мохамед ал Мазруи по време на пресконференция.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман от своя страна отказа да отговори на въпроси как е постигнат компромисът.

Миналата година ОПЕК + намали производството на петрол с рекордните 10 милиона барела дневно на фона на предизвикания от пандемия спад в търсенето и срив на цените. От август до декември 2021 г. групата ще увеличи предлагането на петрол с 2 милиона барела на ден, се казва в официално изявление на ОПЕК. От месец май следващата година днешните 3,168 милиона на ден ще се увеличат до 3,5 милиона.

Петролният пазар е нервен, една страна блокира решенията на ОПЕК+

Петролният пазар е нервен, една страна блокира решенията на ОПЕК+

Сутринта Brent се търгува по $76,26 , а WTI - по $75,23 за барел

Очаква се Иран да добавя около 1,5 милиона барела дневно към глобалните доставки, но само ако санкциите на Запада срещу държавата бъдат отменени.