Цените на петрола спадат по време на търговията в петък, търговците чакат решенията на страните, участващи в споразумението за ограничаване на добива ОПЕК +.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:15 българско време се търгуват по 75,65 долара за барел, което е с 0,19 долара под цената при затваряне на предишната сесия. В четвъртък стойността на тези контракти нараснаха с $ 1,22 (1,63%) - до $ 75,84 за барел.

Цената на фючърсите на американския WTI за август при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 75,10 долара за барел, което е с 0,13 долара по-малко от тази в края на предходната сесия. Ден по-рано стойността на тези договори се увеличи до 75,23 долара за барел, като бе повишение с 1,76 долара (2,4%).

Комитетът за мониторинг на министрите на ОПЕК + (JMMC) приключи срещата в четвъртък без окончателна препоръка, тъй като ОАЕ изразиха несъгласие с изходните си стойности за спада в производството, съобщиха източници, запознати със ситуацията.

Заседанието на комитета ще продължи на 2 юли следобед, а след това ще се състои среща в пълен формат на енергийните министрите на страните от пакта, съобщи секретариатът на ОПЕК.

Преди година, когато се обсъждаше сделка за безпрецедентно ниво на намаляване от 10 милиона барела на ден от страните от ОПЕК +, Мексико се противопостави на споразумението. В резултат беше намерено компромисно решение, че "за" Мексико производството (с 300 хил. барела дневно) ще бъде намалено от Съединените щати, които участваха в така наречената сделка за намаляване на добива между OPEC + и G20. Това не беше официално регистрирано и всъщност Мексико не участва в производствените ограничения - страните от ОПЕК + са намалили производството с 9,7 милиона барела на денонощие нивото от октомври 2018 г. В същото време бяха приети референтни нива за Русия и Саудитска Арабия, по-високи от нивото на производство през октомври 2018 година , припомня finmarket.ru.