Енергийният гигант Shell прогнозира днес, че Европа ще се конкурира с Азия за "ограничени нови доставки" на втечнен природен газ (LNG) през следващите две години. Освен това, тази нова динамика може "да доминира търговията с LNG в по-дългосрочен план".

Вносът на втечнен природен газ в Европа като цяло скочи с 60% през 2022 г., след намалените доставки на руски газ. Европа успя да си осигури достатъчно синьо гориво отчасти поради спада на търсенето от страна на Китай, обясни Shell, съобщи БНР.

"С намаления внос на руски тръбопроводен газ, LNG се превръща във все по-важен стълб на европейската енергийна сигурност, подкрепен от бързото развитие на нови терминали за регазификация в Северозападна Европа. За разлика от това, Китай се развива от бързо растящ пазар за внос, до играещ по-гъвкава роля с повишена способност за балансиране на глобалния пазар на втечнен газ", коментират от Shell.

Енергийната компания смята, че ще са необходими повече инвестиции в проекти за втечняване на газ, "за да се избегне разликата между търсене и предлагане, която се очаква да възникне по-късно през на настоящото десетилетие".

Цените на втечнения газ в Европа паднаха до 18-месечен минимум, но докога

Цените на втечнения газ в Европа паднаха до 18-месечен минимум, но докога

Американският завод Freeport LNG отново работи, скоро и на пълен капацитет