Датската банка Saxo Bank, която публикува поредица от "шокиращи прогнози" в края на всяка година за следващата, сега публикува нови прогнози, предупреждаващи за мащабни събития, които могат да се случат през 2024 г. Новата прогноза се нарича "Краят на пътя". Банката смята, че през следващата година светът може да очаква две сериозни кризи: по-конкретно, САЩ ще се изправят пред "края на капитализма" и първите нестандартни президентски избори.

От Saxo Bank прогнозират, че светът наближава края на "старото нормално", като новите технологии решават стари проблеми, но същевременно създават нови, може би по-опасни. Банката прогнозира, че на фона на президентските избори през 2024 г., правителството на САЩ ще бъде принудено да увеличи фискалните разходи, за да избегне икономически проблеми и социални вълнения.

Поради нарастващия инфлационен натиск и изтичането на капитали на чуждестранни инвеститори, търсенето на американски държавни облигации ще бъде слабо и ще доведе до повишаване на доходността им. За да нормализират разходите по заемите си, властите на САЩ ще освободят приходите от държавни облигации от данъци. Това ще отбележи края на капитализма, в смисъл, че ще прехвърли парите от частните корпорации към правителството и ще направи притежанието на по-рисковите активи все по-скъпо.

Междувременно цените на еталонния петрол солт Brent ще скочат от сегашните около 80 долара до 150 долара за барел през 2024 година, твърдят банковите експерти. Благодарение на това, ориентираната напоследък към развитие на туризма Саудитска Арабия, чийто бюджет до голяма степен зависи от приходите от петрол, ще може да купи Шампионската лига на УЕФА - един от най-престижните футболни турнири в света.

Според прогнозата на датската банка, през 2024 година глобалната сигурност може да бъде застрашена от генеративния изкуствен интелект (AI), който е в състояние да създаде текст и изображения поръчани от човек и е разработен, за да подобри производителността на служителите.

Бумът на невронните мрежи ще доведе до това, че изкуственият интелект ще започне да създава по-голямата част съдържанието в интернет и хората масово ще спрат да вярват на информацията, публикувана в интернет.

Друга световна криза ще бъде масовият отказ на населението да спортува и да премине към нездравословна храна. Така че 2024 г. ще бъде годината, в която започва епидемията от затлъстяване.

Освен това банката прогнозира, че през 2024 г. за първи път в историята на САЩ независим кандидат - Робърт Кенеди младши, ще спечели президентските избори.

В Европейския съюз най-накрая ще бъде въведен данък "богатство" от 2%, а страните с дефицити на търговския баланс ще се обединят и ще договорят нови условия на световната търговия.

Икономистите от Saxo Bank същевременно предупреждават, че не се стремят да правят точни прогнози, а само се опитват да си представят как би могъл да изглежда светът в близко бъдеще. Прогнозите би трябвало да помогнат за разширяване на границите на представите за заобикалящата ни действителност.

Миналата година например, Saxo Bank беше прогнозирала, че през 2023 година една страна ще забрани изцяло производството на месо, президентът на Франция ще подаде оставка, а цените на златото ще скочат (последното всъщност напоследък се случва).

Поскъпване на златото, отказ от месо...- това са само част от "шокиращите" прогнози на Saxo Bank за 2023 година

Поскъпване на златото, отказ от месо...- това са само част от "шокиращите" прогнози на Saxo Bank за 2023 година

А какво прогнозират от датската банка за Китай и Франция?