За поредна година датската Saxo Bank публикува редица "шокиращи прогнози", предупреждаващи за големи събития, които могат да се случат през следващата година, пише Лента.ру.

В новата си прогноза датските банкови експерти говорят за бъдещето на световната икономика и пазарите през 2023 г., в частност за потенциално рязко покачване на цената на златото, забрана за производство на месо в една държава и оставка на френския президент.

Според прогнозата, световната икономика ще премине в режим на "военна икономика". В тази връзка, директорът по инвестициите на Saxo Bank Стийн Джейкъбсен обясни, че сега "всяка голяма държава в света се опитва да укрепи националната си сигурност на всички фронтове, било то военни, вериги за доставки, енергийна сигурност и дори финансова сигурност".

През следващата година, на фона на нарастващия инфлационен натиск и геополитическото напрежение, големите централни банки ще се върнат към по-консервативни политики и ще започнат да инвестират в традиционни активи, като златото.

Представената прогноза сочи, че цената на златото ще се повиши до $3000 за тройунция, от сегашните $1800. Това може да се случи, когато пазарът се убеди, че цените ще продължат да растат в обозримо бъдеще, казва Оле Хансен, ръководител на отдела за стратегии при пазарите за суровини.

Анализаторите отбелязват, че инфлацията в света ще продължи да се ускорява и през 2023 г. в резултат на редица фактори. Според Saxo Bank, затягането на паричната политика на Федералния резерв на САЩ (Фед) ще отслаби долара, което ще окаже пряко влияние върху ръста на цените.

Успоредно с това, Китай ще облекчи ограниченията, свързани с разпространението на пандемията от коронавирус, което ще доведе до рязко увеличение на търсенето на суровини. За да удържат стремително растящите цени, правителствата на различни страни ще разширят контрола върху ценообразуването, прогнозират от банката.

Saxo Bank прогнозира "затягане" на паричната политика на централните банки

Saxo Bank прогнозира "затягане" на паричната политика на централните банки

Инфлацията в света почти сигурно ще бъде устойчива

Поне в една страна в света ще бъде взето решение постепенно за пълен отказ от производство на месо в бъдеще - първо до 2025 г. ще бъдат въведени високи данъци върху месото, а до 2030 г. ще бъде забранено производството му. Алтернативата би била изкуствено месо на растителна основа и технологии за лабораторно отгледано месо с по-ниски емисии. Така някои страни ще се опитат да се върнат към климатичния дневен ред, който беше атакуван през 2022 година.

Други от прогнозите на банката се отнасят до създаването на мащабен проект, насочен към проучване на нови възможности в енергийния сектор. Експертите от датската банка предполагат, че е възможно няколко милиардери и собственици на технологични компании ще се обединят, за да създадат консорциум, с цел той да привлече повече от 1 трилион долара.

Освен това Saxo Bank прогнозира, че ОПЕК+, Китай и Индия ще се оттеглят от Международния валутен фонд (МВФ) и ще използват при търговията нова резервна валута.

В сферата на политиката мащабни промени ще засегнат Франция - нейният действащ президент Еманюел Макрон "неочаквано" ще подаде оставка.

Икономистите от Saxo Bank предупреждават, че не се стремят към точност на прогнозите, а само се опитват да представят как евентуално би могъл да изглежда светът в бъдеще.

Saxo Bank: Възможно е светът да се откаже от "зеления" преход

Saxo Bank: Възможно е светът да се откаже от "зеления" преход

Причината за "шокиращата прогноза" може да е в растящите цени и вероятността от социално недоволство