Цените на петрола леко падат във вторник поради сигнали за възможно увеличение на предлагането на пазара от притока на нови обеми шистов нефт от САЩ.

И все пак цените на суровината имат потенциал за покачване, тъй като новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън вероятно ще обяви нови мерки за трилиони долари за облекчаване на икономиката по-късно през седмицата, а Саудитска Арабия доброволно намали добива на петрол с 1 милион барела на ден през февруари и март, пише Trading Economics.

Днес сутринта мартенските фючърси за сорта Brent поевтиняха на лондонската борса ICE Futures с 0,1 долара до 55,56 долара за барел. По време на предишната сесия цената на тези контракти спадна с $ 0,33 (0,6%) - до $ 55,66 за барел.

Февруарските фючърси за американския еталон WTI в същото време при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняват с 0,08 долара, до 52,17 долара за барел. В понеделник WTI поскъпна с 1 цент до 52,25 долара за барел, най-висока цена от 21 февруари 2020 година.

При сегашното ниво на цените производството на петрол за много американски шистови компании е печелившо и те могат да увеличат добива, каза шефът на Международната енергийна агенция (IEA) Фатих Бирол пред Bloomberg TV.

"Всички знаят, че когато цената на WTI надхвърли 50 долара за барел, добивът на шисти започва да се увеличава - казва Майкъл Маккарти, анализатор в CMC Market Asia Pacific. прогноза ".

Пазарът е под натиск и от укрепването на щатския долар, което намалява привлекателността на инвестициите в стоки, деноминирани в долари.

Индексът ICE, който проследява долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,14% по време на сделките във вторник.