Китай направи още една крачка към края на спорното ограничение за броя на децата в едно семейство, пише CNBC. В сряда централната банка публикува доклад, според който Пекин трябва да изостави ограничението и да "либерализира напълно и да окуражи раждаемостта".

Дълги години в Китай бе разрешено на семействата да имат само по едно дете. Със застаряването на населението през последните години китайските власти позволиха до две деца, но мярката нямаше желания ефект и броят на родените бебета намаля с 15% през 2020 г., четвъртата поредна година на спад.

"За да постигне дългосрочните си цели до 2035 г., Китай трябва да либерализира напълно и да окуражи раждаемостта, както и да се справи с трудностите (пред които са изправени жените) по време на бременността, раждането и записването на децата в детска градина и училище с всички необходими мерки", пишат четирима анализатори от централната банка.

Докладът подчертава, че не е задължително виждането им да представлява мнението на централната банка като институцията, но публичното му публикуване маркира поредната дискусия на високо ниво по проблема.

Пандемията засили най-страшния проблем пред развития свят: застаряващото население

Пандемията засили най-страшния проблем пред развития свят: застаряващото население

През следващите 2 десетилетия 15% по-малко хора ще се присъединят към работната сила

Едно от основните притеснения на Китай е, че демографските промени ще засегнат икономическото развитие на страната. "Ако страната намали пропастта със САЩ през последните 40 години, разчитайки на евтин труд и огромно население, на какво може да разчита през следващите 30 години?", питат авторите.

Те подчертават, че докато населението на Китай застарява, САЩ се възползват от миграцията. А в същото време населението и броят на хората в работоспособна възраст в Индия ще надхвърлят тези в Китай. Изчисления на ООН, цитирани в доклада, показват, че населението на Китай ще намалее с 2,2% между 2019 и 2050 г., а това на САЩ ще нарасне с 15%. Авторите допълват още, че делът на хората в работоспособна възраст също намалява и страната губи предимството си пред САЩ. През 2019 г. делът му бе с 5,4 пр. п. по-високо от това на САЩ. Но до 2050 г. ще бъде с 1,3 пр. п. по-малко.

В последния план за следващите пет години, публикуван през март, Пекин заяви, че справянето с ефектите от застаряващото население е един от основните приоритети. Но в него така и не се споменава конкретно премахване на ограничението на броя деца в едно семейство.

Но напредъка в областта на технологиите и образованието са недостатъчни, за да компенсират тенденцията, казват авторите на последния доклад. "Ако се забавим, ще изпуснем възможността политиката по раждаемост да отговори на промените в демографията и по този начин ще повторим грешката на развитите държави", казват те.

Китай пребори пандемията. Но пред растежа ѝ има друго, много по-голямо предизвикателство

Китай пребори пандемията. Но пред растежа ѝ има друго, много по-голямо предизвикателство

Поднебесната империя може и да не успее да изпревари САЩ никога, казва един анализатор