След умерено покачване през предходната сесия, цените на петрола продължават леко да нарастват и в петък сутринта.

Цената на августовските фючърси за европейския еталон Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:20 часа българско време е $74,53 за барел, което е с $0,19 по-висока от тази при затваряне на вчерашната сесия. В четвъртък тези договори поскъпнаха с $0,31 (0,4%) до $74,34 за барел.

В същото време августовските фючърси за американския сорт WTI за при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват по $69,81 за барел. Преди ден цената на тези контракти се вдигна с $0,3 (0,4%) до $69,86 за барел.

Петролът е подкрепен от силната статистика за икономиката на САЩ и сигналите за намаляване на запасите от горива в страната.

Ден преди това Министерството на търговията на САЩ повиши оценката си за растежа на БВП на страната през януари-март до 2% по отношение на годишните темпове от предварително обявените 1,3%.

В сряда стана известно, че стоковите петролните резерви в САЩ са намалели с 9,6 милиона барела миналата седмица вместо очаквания от експертите, анкетирани от S&P Global Commodity Insights, спад от 4,8 милиона барела.

Ограничаващ фактор за петролните котировки, обаче е очакването за по-нататъшно затягане на паричната политика от страна на водещите световни централни банки.

Председателят на Федералния резрев, Джеръм Пауъл, каза по-рано тази седмица, че повечето централни банкери на САЩ виждат възможността за поне още две повишения на основния лихвен процент. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард на свой ред обяви висока вероятност за повишаване на лихвите в еврозоната през юли.